Een greep uit boeken voor christen mannen
- sortering op jaar -
......................

Mannen in Beweging  2019

Mannen: DAG  CONFERENTIE  OCHTEND  AVOND - BOEKEN  LINKS  CONTACT

link: BOL
Meditaties voor mannen

NL, 2016-jul, 208 pag.   aut: Boyd Bailey  uitg: Kok  isbn: 9789043526869

In het boek 'Meditaties voor mannen' leert Boyd Bailey mannen dagelijks stil te staan bij God en de Bijbel Hoe kan ik Gods stem verstaan? Hoe word ik meer zoals Jezus? En wat is de invloed van mijn geloof op mijn relaties? Dergelijke vragen staan centraal in dit praktische dagboek. Elke dag bevat een Bijbeltekst, een korte meditatie, een gebed of vraag en bijpassende Bijbelgedeeltes.

Boyd Bailey schreef dit boek speciaal voor mannen met onderwerpen als leiderschap, geld en gezin. Groei in je geloof en in je relatie met God in twee minuten per dag!

link: BOL
Op de man af

NL,  2015,  96 pag.  aut: Ina van der Beek  uitg: Ark Media 

Een boek over mannen voor mannen! Waar Ina van der Beek eerder al schreef over 40 vrouwen uit de Bijbel, duikt ze nu in de levens van 40 Bijbelse mannen en belicht hen vanuit een verrassend perspectief. Bekende mannen, maar ook mannen waar we niet zo veel over weten. Wat bewoog hen, welke keuzes maakten ze en wat kunnen mannen van nu daarvan opsteken?
Ina's boodschap: of je nu een ongelovige Tomas bent, een stoere Eliab of een heel gewone burger zoals Simeon, als je Hem volgt, kan God ook jou gebruiken!

Ina van der Beek (1953)
schreef eerder vele gedichtenbundels en romans. Ina is getrouwd en heeft drie kinderen en zes kleinkinderen.

link: BOL
De godvrezende man

NL,  2014,  402 pag.  aut: Stuart Scott  uitg: st.Heart Cry

De inhoud van dit boek is radicaal en raakt de kern van het huwelijk. Het wil Gods plan in jouw leven en met jouw huwelijk duidelijk maken! Het plan van God is dat jij steeds meer gaat lijken op de Heere Jezus. God gebruikt het huwelijk om jou als Godvrezende man gelijkvormig te laten worden aan het beeld van Zijn Zoon. Stuart Scott beschrijft een Bijbelse op de praktijk gerichte visie. Bijbelse principes voor het leven van een Godvrezende echtgenoot worden helder uiteengezet. De auteur verwoordt de inhoud vanuit de liefde en empathie van een vriendelijke en betrokken echtgenoot en vader.

link: BOL
Echte mannen

NL,  2013,  244 pag.  aut: John Eldredge  Uit: st.Gideon 

Wat betekent het om een man te zijn? Hoe weet ik dat ik als man uit het juiste hout gesneden ben? Hoe word ik man zoals God het bedoeld heeft? De levensreis van jongen naar man is dé centrale missie van het mannenleven. Die reis voert door verschillende fasen: van jongen tot cowboy, tot strijder, tot minnaar, tot koning, tot wijze. Helaas brengen steeds minder mannen deze levensreis tot een goed einde. Ze kennen God niet als Vader en veel aardse mannen zijn niet langer beschikbaar als vaderfiguur. Toch heeft iedere man een gids nodig om écht man te kunnen worden. Je leert wie je bent en hoe je in elkaar zit als man, van een man. Je hebt een voorbeeld nodig, een betrouwbaar pad gemarkeerd door de mannen die je zijn voorgegaan. Zijn die er niet? Hebben ze gefaald? John Eldredge neemt je mee, langs valkuilen, vader worden en goede voorbeelden naar het Vaderschap van God. Zo laat hij zien hoe Vader-God van iedere man, hoe jong of oud ook, een échte man wil maken. Echte mannen is het vervolg op De Ongetemde Man

link: CLC
David, een man naar Gods hart

NL,  2013,    aut: Henk Stoorvogel  uitg: W&S Scholten  ISBN: 9789079859054 

David, een man naar Gods hart is bij uitstek geschikt voor persoonlijk gebruik of voor kleine groepen. In twintig korte hoofdstukken wordt een episode uit David's leven belicht en vertaald naar onze tijd. Door middel van rake vragen wordt de lezer geholpen om zichzelf te onderzoeken en persoonlijke toepassingen te maken.

Henk Stoorvogel is voorganger en medeoprichter van mannenbeweging de 4e Musketier. Hij publiceerde vele boeken, waaronder 'Knock Out', 'Laat je droom varen', 'Geboren om te vliegen' en 'Groeien als een palm'.

link: BOL
Een man naar Gods hart   'praktische overdenkingen'

NL,  2013,  288 pag.  aut: Jim George  uitg: 't Gulden Boek 

Een man naar Gods hart word je stap voor stap. Deze korte en toegespitste overdenkingen van Jim George zullen je helpen om elke stap te laten tellen. Neem kennis van de waardevolle adviezen om * geestelijk te blijven groeien * stand te houden wanneer het tegenzit * goed om te gaan met je verantwoordelijkheden * je vrouw en kinderen lief te hebben en te leiden * bij alles wat je doet de Heere te vertegenwoordigen Gaandeweg zul je de voldoening ervaren die voortvloeit uit een leven naar Gods wil. En aan het eind ontvang je de allergrootste beloning, wanneer de Heere zegt: 'Goed gedaan, goede en trouwe dienstknecht!'

link: BOL
Man wat bezielt je

NL,  2013,  128 pag.  aut:: Henk Fonteyn  uitg: Ark Media 

Hoe sta je als man in het leven? Hoe geef je invulling aan je verschillende rollen (echtgenoot, vriend, vader, zoon)? Waar haal jij je inspiratie, je bezieling vandaan? In 20 hoofdstukken staat Henk Fonteyn stil bij mannen uit de Bijbel. Hij trekt vervolgens de lijn door naar de man in situaties van vandaag. Herkenbare praktijkverhalen met thema's als: relaties, je plek in het gezin, kracht en kwetsbaarheid, je geloof, leiderschap, seksualiteit, 'echte mannen', en nog veel meer. Het boek heeft een stoere uitstraling Zeer geschikt als cadeau voor mannen, ook voor de niet-lezers onder hen! Henk Fonteyn (1954) studeerde theologie in Utrecht en heeft eerder gewerkt als PKN-predikant in het dorpje Tricht. Sinds 2001 is hij geestelijk verzorger bij de krijgsmacht. Hij werd meerdere malen uitgezonden naar Bosnië en Afghanistan. Henk is getrouwd en heeft vijf kinderen.

link: BOL
Bijna-elke-dagboek voor mannen

NL, 2012mei, 215 pag.  aut: Robbe  uitg: Vbk Media  isbn: 9789023920878 

Rolf Robbe werkt aan Hogeschool Viaa in Zwolle en is auteur van meer dan twintig boeken, waaronder een aantal succesvolle dagboekseries. Op bol.com vind je alle boeken van Robbe, waaronder het nieuwste boek van Robbe.

link: BOL
50+ uitdagingen en valkuilen voor senioren

NL,  2011,  175 pag.  aut: D. Langhenkel  uitg: Boekencentrum BV 

Ouder worden gaat vanzelf. Voor je het weet, ben je de vijftig gepasseerd of zit je al halverwege de zestig. Gelukkig oud worden vraagt inspanning en voorbereiding. Samen oud worden vraagt stuurmanskunst. Oud-legerpredikant Dick Langhenkel weet uit ervaring wat het betekent om snel ouder te worden. Hij maakte door ziekte aan de lijve mee wat het met je doet als je lichamelijk moet inleveren. Vanuit zijn persoonlijke en brede pastorale ervaring wil de auteur mannen van vijftig jaar en ouder helpen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op deze levensperiode. Hij doet dit door twaalf belangrijke thema's uit het leven van de 50-plusser aan de orde te stellen. Zo gaat hij onder andere in op stoppen met werken, grootvader worden, en alleen achterblijven. Maar ook thema's als cremeren of begraven, levenseinde, geloofszekerheid en toekomstverwachting komen uitgebreid aan bod. De verhalen van de auteur zijn vol praktijkvoorbeelden en praktische adviezen en zullen bij veel mannen herkenning oproepen. 50+ helpt, geeft raad en zet aan het denken. De vragen bij elk hoofdstuk maken het boek bovendien geschikt voor het gebruik op gesprekskringen. Dick Langhenkel is emeritus-legerpredikant. Hij sprak tot voor kort op mannenconferenties en werkt mee aan een pastoraal radioprogramma van de Evangelische Omroep. Van zijn hand verschenen eerder: Man naar Gods hart en Geroepen tot man. Beide boeken werden herdrukt.

link: BOL
Een echtgenoot naar Gods hart

NL,  2010,  206 pag.  aut: Jim George  uitg: 't Gulden Boek 

Twaalf dingen die van levensbelang zijn voor je huwelijk
Wat is er nodig voor een geweldig huwelijk?
Een fantastisch huwelijk is binnen het bereik van elke echtgenoot – en het is lang niet zo moeilijk te verwezenlijken als je misschien denkt.

In Een echtgenoot naar Gods hart wijst Jim George je op kleine manieren waarop je grote resultaten kunt boeken. Ze zijn gebaseerd op duidelijke en eenvoudige prioriteiten die God in de Bijbel aangeeft – en ze zullen eraan bijdragen dat…

* je een betere echtgenoot wordt
* jij en je vrouw als team samenwerken
* je communicatie met je vrouw verbetert
* je huwelijk en je familierelaties intenser worden
* jij en je vrouw meer plezier hebben samen

Bijzonder waardevol zijn de gedeelten 'Kleine dingen die een groot verschil maken' aan het eind van elk hoofdstuk. Je zult je erover verbazen hoe kleine stappen in de juiste richting, kunnen leiden tot veel meer voldoening in je huwelijk.
Geef je vrouw 'Een echtgenote naar Gods hart', geschreven door Elizabeth George, en groei dichter naar elkaar toe.

link: BOL-
Man van God

NL,  2010,  378 pag.  aut: Don M. Aycock  uitg: Barnabas

Man van God is een dagboek voor mannen van alle leeftijden. Het dagboek is opgebouwd uit 52 weken. Elke week bespreekt een nieuw (sub)thema uit het dagelijks leven van een man, zoals:

- relaties (met God, gezin, vrienden)
- de kerk (leiderschap, zending, gebed)
- werk (arbeidsethos, omgang met collega's)
- samenleving (buren, vrijwilligerswerk)
- tijd (prioriteiten, vrije tijd)
- financiën (investeringen, spaargeld)
- emoties (boosheid, eenzaamheid, blijdschap)
- problemen (zelfgerichtheid, slechte invloed van anderen)
- lichaam (fysieke gezondheid, seksualiteit)

De dag stukjes bestaan steeds uit een Bijbeltekst, een persoonlijke en praktische toepassing en een gebed. Elke week is geschreven door een andere auteur. De 52 auteurs komen uit verschillende vakgebieden. Ze zijn voorganger, professor, deskundige of schrijver, of hebben op een bepaald gebied veel levenservaring. Ze hebben verschillende kerkelijke achtergronden, maar hebben één ding gemeen: ze willen een 'man van God' zijn.

link: BOL-
Het gevecht van iedere jonge Man

NL,  2009,  256 pag.  aut: Stephen Arterburn & F. Stoeker, Co-aut: M. Yorki  uitg: st.Gideon

Je moet, als jonge man, bijna met oogkleppen op lopen om seksueel zuiver te blijven. Mooie jonge vrouwen tonen hun verleidelijke vormen op omslagen van tijdschriften en boeken, op posters en reclameborden, op televisie en internet. Ook op het strand zie je ze lopen in minuscule bikini's - of minder. Zelfs op straat en op de werkplek etaleren vrouwen hun schoonheden.

Als je zuiver wilt blijven voor God, waar moet je dan kijken onder dit bombardement van erotische beelden? Hoe blijf je de verleiding de baas?

'Alleen door een diepe, levende relatie met Jezus Christus,' zeggen de schrijvers van dit boek. Zij laten je zien hoe je je ogen kunt trainen, hoe je je gedachten kunt reinigen en hoe je een realistisch gevechtsplan kunt ontwikkelen om seksueel zuiver te blijven. Of wil jij jezelf niet rein bewaren voor je toekomstige vrouw?

link: BOL-
Man onderuit

NL,  2009,  157 pag.  aut: Leo Fijen  uitg: Ten Have

Een val op het ijs veroorzaakt een gecompliceerde polsbreuk en maakt Leo Fijen totaal afhankelijk. Wat heb je dan aan de wijze lessen van monniken?

Het 'hekwerk' op zijn arm bepaalt zijn leven. Tanden poetsen, aankleden, naar de wc gaan, douchen, een boterham smeren, gewoon op bed gaan liggen: niets is meer vanzelfsprekend.
De normaal zo actieve televisiepresentator voelt zich hulpeloos, kwetsbaar, emotioneel en overgeleverd aan anderen. Hij is bang om opnieuw te vallen en bang dat het niet meer goed komt. Maar hij is ook teleurgesteld in zichzelf. Nooit had hij gedacht dat hij zo ongeduldig kon worden en zo weinig zou kunnen met één hand.
Langzamerhand ziet Fijen ook de andere kant van afhankelijkheid. Hij waardeert het steeds meer dat anderen onvoorwaardelijk voor hem klaarstaan. Afhankelijkheid blijkt niet alleen maar kommer en kwel.
Gedwongen rust geeft tijd om na te denken. De wijze lessen die monniken hem de afgelopen jaren meegaven, beziet en ervaart hij nu op een andere manier. Hij beschrijft concreet wat een man kan leren als hij onderuit gaat.

Leo Fijen maakt godsdienstige programma's voor RKK/KRO en is auteur van veelgelezen boeken over het kloosterleven en alledaagse spiritualiteit.

link: BOL
De Echte Man

NL,  2008,  208 pag.  aut: Jaap Dieleman  uitg: Heilbode

Mannen moeten een nieuw elan ontwikkelen om echte mannen te zijn, mannen van een vrouw, mannen die trouw zijn in hun huwelijk en toegewijd aan hun kinderen. Mannen die vaders zijn zoals vaders bedoeld zijn. Mannen die eerlijk zijn op hun werk, integer en betrouwbaar. Mannen die liever schade lijden, dan hun geweten bezoedelen. Mannen die de eer van God zoeken boven die van zichzelf. Mannen die het geluk van de ander zoeken in plaats van die ander te misbruiken voor hun eigen geluk, kortom, mannen zoals God mannen bedoeld heeft, mannen uit een stuk, mannen die eerlijk en oprecht zijn, mannen die echt zijn! Echte mannen dus! Dit boek beoogt: mannen bewust te maken van hun taak. Mannen te helpen om op te staan. Mannen te bemoedigen om integer en betrouwbaar te zijn. Mannen te leren om te leven vanuit de kracht van Gods geest. Mannen te helpen de man te worden die God wil dat je bent. Ben jij die man?

link: BOL
Een 2e kans

NL,  2007,  176 pag.  aut: G. & M. Shriver, Co-auteur: M.Shriver  uitg: Navigator

Als je geïnteresseerd bent in dit boek, is het waarschijnlijk dat je door de pijnlijke nasleep van overspel heen gaat - of je houdt van iemand die daarmee te maken heeft.

Als je midden in de verwarring, woede en verdriet zit, is er iets wat je moet weten: er is hoop, je huwelijk kan genezen. De schrijvers van dit boek zijn daarvan het levende bewijs. Meer dan tien jaar geleden schokte Gary Shriver zijn vrouw Mona met de bekentenis van zijn verhouding die al drie jaar duurde, en ook nog een slippertje met een andere vrouw. Hoewel de invloed van die bekentenis allesverwoestend was, betekende dit niet het einde van hun huwelijk.

Terwijl ze knokten om door te gaan, wilden Gary en Mona erg graag contact met een echtpaar dat overspel had overleefd. Ze konden echter niemand vinden die bereid was zich zo kwetsbaar op te stellen. Daarom openen de Shrivers de bladzijden van hun leven en hun hart voor jou. In Een tweede kans beschrijven Gary en Mona, ieder vanuit hun eigen (christelijk)gezichtspunt, de invloed van overspel op hun gezin, de kracht die ze putten uit hun geloof, wat het kost om vol te houden, het belang van communicatie en vergeving en nog zoveel meer. Het is mogelijk om het vertrouwen opnieuw op te bouwen en uiteindelijk het huwelijk te herstellen.

Met een lezersgids voor persoonlijke overdenking of bespreking in een groep.

link: BOL-
Wat mannen moeten weten

NL,  2007,  163 pag.  aut: Shaunti Feldhahn, Co-aut: J. Feldhahn  uitg: Barnabas 

Ben je wel eens verbijsterd, verward of gewoon kwaad geweest over iets wat je vrouw zei, deed of dacht?Dit boek gaat over dingen die mannen niet begrijpen van hun vrouw:ze praat liever over problemen dan over oplossingen, ze wil altijd horen dat je van haar houdt, en opmerkingen over haar uiterlijk liggen gevoelig. Maar waarom?Elk hoofdstuk omvat eenvoudige oplossingen die daadwerkelijk in de praktijk gebracht kunnen worden. Enige vereiste is dat je van tevoren de keuze maakt om bereid te zijn anders te gaan denken. Wat mannen moeten weten is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoeken persoonlijke gesprekken met mannen en vrouwen. Vanuit Bijbels perspectief zul je ontdekken hoe je van je vrouw kunt houden om wie ze echt is – niet om wie je denkt dat ze is.Shaunti Feldhahn heeft diverse titels op haar naam staan. Eerder verscheen van haar hand Wat vrouwen moeten weten, over de gedachtewereld van mannen. Ook schreef zij de romans Het Veritas conflict en Nachtschade.

link: BOL-
De kracht van een Biddende Man

NL,  2005,  213 pag.  aut: S. Omartian  uitg: st.Gideon

Je houdt van je vrouw, en je wilt niets liever dan haar gelukkig zien. Er is geen betere manier om haar lief te hebben dan voor haar te bidden. De kracht van een biddende man tintelt van de verwachting dat God in je huwelijk zal werken, als je Hem erom vraagt. Hij kan zelfs diepe emotionele beschadigingen genezen.

In korte, leesbare hoofdstukken vertelt Stormie Omartian op welke gebieden je vrouw jouw gebed nodig heeft, bijvoorbeeld haar gevoelens en stemmingen haar geestelijk leven haar moederschap haar seksualiteit

(Met waardevolle bijdragen van christenmannen, zoals Neil Anderson, Steven Curtis Chapman en Jack Hayford.)

link: BOL-
De man van geloof en gebed

NL,  2005,  112 pag.  aut: Roger Steer...   uitg: JohannesMultimedia

Dit is het verslag van één van de opmerkelijkste geloofsavonturen in de geschiedenis van de christelijke kerk.
George Müller begint in het Engelse Bristol in 1832 een geweldig geloofswerk: het opzetten van weeshuizen. Alle noden en behoeften maakt hij niet aan mensen, maar in gebed alleen aan God bekend. Duizenden weeskinderen vinden bij deze gebedsheld een thuis. Voedsel en geld arriveren vaak pas enkele uren of zelfs minuten voordat het nodig is. Zijn geloof wordt dikwijls zwaar op de proef gesteld, maar God stelt echter nooit teleur en voorziet altijd op Zijn tijd. Een zeer inspirerende biografie!

link: BOL-
Als man je eigen weg vinden

2005, NL, 187 pag.  Anselm Grün  Uitg: Ten Have 

Wat betekent het om man te zijn in de 21ste eeuw? Veel mannen zijn onzeker over hun rol en over hun plaats in de samenleving. Voor hen beschrijft Anselm Grün achttien mannen uit de bijbel, eigenlijk archetypen. Zo zijn er Jakob - de vader, Mozes - de leider, Salomo - de minnaar en Simson - de krijger. Deze mannen zijn voorbeelden hoe je met je mannelijke energie in het leven kunt staan.

link: BOL-
De ongetemde Man

NL,  2004,  245 pag.  aut: J. Eldredge  uitg: st.Gideon  ISBN:

Elke man is ooit een jongen geweest. En jongens dromen dat ze helden zijn, boeven vangen en lieve meisjes redden.
Maar op weg naar de volwassenheid zijn de meeste mannen innerlijk verwond, meestal door hun vader. En ze hebben hun dromen diep weggestopt. Ze proberen zich te handhaven in de zakenwereld, waar het draait om efficiëntie en resultaat. Bovendien wordt er, thuis en op hun werk, van hen verwacht dat ze fijngevoelig, communicatief en begrijpend zijn. Is aardig zijn en welvaart creëren dan het kenmerk van de nieuwe mannelijkheid?
De moderne man is een gekooid dier. Hij lijkt getemd, maar diep in zijn hart sluimert de droom dat hij een held is. Als hij niet kan leven zoals God hem ontworpen heeft, zit hij niet lekker in z'n vel en grijpt hij naar het surrogaat. Of de lafaard in hem krijgt de overhand.
En de kerken? Helpen die hem naar Gods ontwerp te leven? Wordt hij gestimuleerd gewaagde dingen te doen voor zijn Heer, te strijden tegen onrecht en zijn vrouw te laten merken dat zij een schoonheid is?
De meeste kerken moedigen hem aan vooral plichtsgetrouw te zijn. Braaf. En als je om je heen kijkt, zie je dat heel veel mannen zich... vervelen in de kerk.
Herken je hier iets in? Ga dan met John Eldredge op weg om je mannelijkheid te heroveren.

link BOL-
(check ook 2ehands)
Man!

NL, 2003, 80 pag.  uitg: Medema

Betekent het nog wat als iemand MAN zegt? Is het MAN! - met uitroepteken? Of is het MAN? - met vraagteken? In goed Hollands: ben je nou een vent, of weet je niet meer wie je bent? Is het nog wel duidelijk wat je identiteit is, wat het betekent 'man' te zijn?
Willem Ouweneel zoekt met ons de weg naar God. Paul Donders maakt duidelijk hoe mannen zichzelf in de weg staan naar God. Otto de Bruijne is gids op een wandeling in Gods tuin. Paul Nouwen vertelt van zijn zoektocht naar God. Dick van Keulen wil wel wat weten van wandelen met God.
Siebe Slagter plaatst ons voor de spiegel: en nu jij, en je relaties! Krijn de Jong vertelt hoe hij een etmaal is gaan zwerven door de binnenstad van Amsterdam, en confronteert ons met de vraag: en jij dan, en de andere wereld? Henk Medema heeft een etmaal lang de stilte opgezocht, en dan gaat het over jij, jezelf, en jou.
En hoe jij je persoonlijk laat uitdagen door dit boek, mag je zelf invullen.
'Mannen in Beweging' is een Nederlandse beweging van christen-mannen, en in dit boek wordt uitgelegd hoe zij worden uitgedaagd.

link BOL-
(check ook 2e hands)
De Mannen, mannen naar Gods beeld

NL, 2003, 168 pag.  uitg: Medema
 
Zijn blik is van het langsgaan van de stangen zo moe geworden dat hij niets meer ziet. Wel duizend stangen houden hem gevangen en meer dan duizend stangen is er niet.
De zachtheid van zijn lenig sterke pas die steeds de allerkleinste kring beschrijft, is als een dans van kracht rondom een as waarin een machtig willen is verstijfd.
Niet vaak meer trekt het scherm voor zijn pupillen geluidloos op. Dan gaat een beeld erdoor naar binnen, glijdt door het van spanning stille lijf naar zijn hart - en gaat teloor.

link: BOL-
Mannen in hun gedachten

NL, 2003-09, 374 pag.  Auteur: Gordon MacDonald  Uitgever: Gideon  ISBN: 9789060679043

Tel ik mee? Zien ze mij wel staan? Wordt mijn werk gewaardeerd? Houdt mijn vrouw echt van mij? Ben ik een goede vader? Leef ik eigenlijk wel, of word ik geleefd. Zulke gedachten kunnen een man van tijd tot tijd belagen. En het zijn wezenlijke gedachten die onrustig maken. Welke man zal ze eerlijk onder ogen zien?

Dit boek zal mannen helpen zich te laten vormen door de man aller tijden, Jezus van Nazaret, in plaats van door de onechte helden van mannen-magazines, (strip)romans, films en tv.
> zie review op Bol


link: BOL-
Man, ontwaakt!

NL,  2002,  208 pag.  aut: Albert Hekman  uitg: Joh. Multimedia 

Vraag je je wel eens af hoe de Here God zich Adam had voorgesteld toen Hij hem formeerde?Wat voor soort man de verantwoordelijkheid voor de schepping op zich moest nemen?Wat God hierover in Zijn Woord zegt?Wat je op mannenbijeenkomsten en conferenties nog wel eens hoort is dat de man zijn' positie moet innemen'. Maar er wordt niet verteld wat die positie is. Laat staan dat gezegd wordt hoe je deze positie in moet nemen. Vijf mannen kwamen bij elkaar en gingen op zoek naar Gods bedoeling met de man. Na enige tijd kwam er het idee om dingen te gaan opschrijven. Wat begon als een Bijbelstudie staat nu opgetekend in Man, Ontwaak!

De schrijver neemt u mee in een zoektocht naar antwoorden in de Bijbel. U zult daarbij tevens ontdekken welke rol de positie en verantwoordelijkheid van de man in deze wereld speelt in de verbreiding van het Koninkrijk van God. De opbrengst van dit boek is bestemd voor kinderen die samen met hun ouders op een van de vuilnisbelten rondom Cairo leven.


link: BOL-
Geroepen tot man

NL, 2001, 114 pag.  aut: D. Langhenkel...  uitg: Boekencentrum

Leven als christen is in de samenleving van de 21e eeuw niet eenvoudig. Geen wonder dat velen struikelen of afhaken. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Beiden worden steeds vaker geroepen verantwoording af te leggen van hun geloof en staan bloot aan allerlei verleidingen die van God aftrekken. Dit neemt niet weg dat mannen en vrouwen zo hun eigen roeping, moeilijkheden, strijdpunten en gevarenzones hebben. .In dit boek gaat Dick Langhenkel in op de moeilijke terreinen voor de man: onder andere vergeving, ziekte en zwakte, erotiek en taalgebruik. Hij beschrijft met veel invoelingsvermogen en kennis van de mannelijke wereld de zwakke en sterke punten van mannen op deze gebieden. Daarnaast geeft hij, bij het licht van de Bijbel, aan hoe de mannen geestelijk sterker kunnen worden en hoe ze, wanneer ze toch onderuit gaan, weer overeind kunnen komen. Een praktisch en tegelijk geestelijk boek voor iedere christen man, geschreven door een pastor in hart en nieren.


link: BOL-
ALS ÉÉN MAN   De geweldige kracht van gemeenschappelijk geloof

NL, 1999, 72 pag.
uitg:

Mannen komen in beweging! Niet langs elkaar heen, maar naar elkaar toe, en dichter naar de Heer toe. En daarbij doen ze een geweldige ontdekking. In de groeiende mannenbeweging in Nederland komt heel sterk de thematiek van de geloofseenheid in Christus naar voren. Mannen ontmoeten elkaar op mannenconferenties en mannendagen. Ze komen vanuit een verschillende cultuur en met allerlei verschillen in visie en geloofsbeleving en ontdekken dan hoe sterk de band van eenheid in Christus is. Het is een fantastische ervaring, als één man rondom de Heer te staan! In dit boek wordt dit thema van eenheid door de volgende bekende auteurs van verschillende achtergronden belicht: Wim Bouw, Toon Geluk, Henk P. Medema, Willem J. Ouweneel, Hans Pruis en Johan Vink.

link: BOL-
Van man tot man

NL,  1999,  111 pag.  aut: Bert Streuper  uitg: Ampsen Design

Bert Streuper vertelt openhartig waar hij mee zit en wat hem bezighoudt. En met evenveel gemak staat deze doodgewone fabrieksarbeider even later via dit dagboek tegen je aan te preken. Vaak is Bert in gesprek met zichzelf. Hij komt in dit boek tot de ontdekking dat hij soms aan de buitenkant een andere man is dan van binnen. Hij schrijft openhartig over: - de kramp in z'n ziel - z'n werk en de kerk - z'n vrouw en kinderen - liefde en seks - z'n geloof in dé Man Dit boek helpt je jezelf te onderzoeken. De schrijver doet een eerlijke zelf-test. Hij opent z'n hart en raakt de kern van het man-zijn. Soms is dat heel privé... en vaak recht op de man af.

link: BOL-
Een Man naar Gods hart

NL,  1996,  130 pag.  aut: D. Langhenkel...  uitg: Boekencentrum

Tot halverwege deze eeuw wist de man wat zijn rol was en welke taak hij had. Sindsdien is er veel veranderd in de verhouding tussen man en vrouw, zowel buitens- als binnenshuis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mannen, ook christen-mannen vandaag in onzekerheid leven over hun rol. Hoe ben ik nu de juiste vader Wat mag mijn vrouw van mij verwachten? Hoe geef ik mijn christen-zijn als man handen en voeten? Dick Langhenkel houdt zich al enkele jaren bezig met deze vragen, in het bijzonder tijdens de inmiddels bekende christelijke mannenconferenties. In dit boek zoekt hij met een open bijbel naar antwoorden en richtlijnen die passen bij deze tijd. Zo schrijft hij over de man als vader, als gemeentelid en als collega, de zoekende man en de man Christus. De auteur blijft niet steken in theoretische verhalen. Op tal van plaatsen in dit boek motiveert en bemoedigt hij de lezer en geeft hij praktische adviezen voor het dagelijkse leven. Een inspirerend en motiverend boek voor iedere christen-man.

link: BOL-
Het sterke geslacht

NL,  1996,  222 pag.  aut: L.Crabb & D.Hudson  uitg: Navigator

Zin en onzin over de flinkheid van de man

Waarom zweeg Adam toen Eva hem de vrucht van die boom te eten gaf? Waarom hebben veel mannen de neiging hun verantwoordelijkheid als echtgenoot en vader te ontlopen? In dit sterk persoonlijk getinte boek daagt Larry Crabb zichzelf en andere mannen uit op een goede manier sterk en flink te zijn, zonder daarbij in oude valkuilen te trappen.

Het boek geeft bemoediging en inzicht waardoor mannen, in welke situatie dan ook, in staat worden gesteld hun Bijbelse roeping te vervullen en hun mogelijkheden ten volle te benutten.

Larry Crabb schreef dit boek samen met Don Hudson en Al Andrews.

link: BOL-
Breng orde in uw leven

NL, 1987, 224 pag  Auteur: Gordon Macdonald  Uitgever: Gideon  ISBN: 9789060674178

In dit boek beschrijft de auteur het terrein van het innerlijk leven. Daarbij geeft hij aan dat vele mensen op dit terrein in een disharmonie leven. Terwijl juist in deze innerlijke dimensie motieven en waarden bepaald worden en gevoelens van eigenwaarde worden opgebouwd of afgebroken, is er door de spanning die men innerlijk beleeft vaak sprake van een negatieve invloed van beslissend belang. In het boek probeert hij aan te geven hoe dit innerlijke leven dusdanig te organiseren is dat i.p.v. een vermoeiende chaos er sprake is van een inspirerende orde. Helder en eerlijk geeft de schrijver aan hoe ook in zijn persoonlijk leven het hem niet lukte, zich niet door verkeerde motieven te laten leiden. Het geheim in zijn leven lag in de bereidheid Christus in zijn leven te laten inwonen en heerschappij te laten voeren over alle aspecten van het leven. Hij getuigt van een stille, innerlijke krachtbron die zijn leven evenwicht gaf. Door de praktische voorbeelden en heldere analyses is het boek voor iedere enigszins geïnteresseerde lezer een waardevolle aanvulling. Eenvoudig van schrijfstijl, voor elke leek toegankelijk.

link: BOL-  
(check ook 2e hands)
De man een onbegrepen wezen

NL,  1985,  92 pag.   aut: Walter Trobisch  uitg: Kok ten Have  ISBN: 9024207320

De auteur, bekend van o.a. 'Leen mij je ogen', en 'Liefde moet je leren', overleed in 1979. Dit boek is door zijn vrouw verzorgd; de eerste twee hoofdstukken waren reeds geschreven. De auteur tekent de man in zijn verschillende frustraties: als onzeker, onbekwaam, minderwaardig, bevreesd, overbodig, gefrustreerd en gekwetst, waarbij sommige generalisaties afbreuk doen aan de waarde van het gestelde. In het tweede gedeelte tekent hij de diverse verdedigingen van de man: als oppermachtige patriarch, ongenaaktbare pasja, zwijgende Boeddha, koude ijsberg, emigrant, de vlucht in de vermoeidheid en de ontrouw. Het derde deel tekent de man, die luistert naar het Woord van God en leidt, humor kent, tot gesprek bereid is, moederlijk, vaderlijk, geborgen en liefhebbend is. Het grote accent valt op de liefde en de vergeving. Bijbels doorleefd. Een studie, die ook vanwege de bekendheid van de auteur zijn weg zal vinden, met name in protestantse kringen.   (Biblion recensie, Ds. J.M.G. Sijtsma.)

link: BOL-
de Geest en de moderne man  de Geest en de moderne man
Hoe de Bijbel onze dagelijkse handelingen stuurt.

NL,  1975,  207 pag.   aut: Tim LaHaye   uitg: Novapress

Het wordt in de hedendaagse maatschappij met haar hoge tempo, haar snelle ontwikkelingen en de spanningen die zij oproept, steeds moeilijker man en vader te zijn.

Het wordt noodzaak dat de moderne man ('75) nu ontdekt wie hij is, waarom hij bepaalde handelingen verricht en waar hij zijn inspiratie kan vinden: in de bijbel. De Geest en de moderne man biedt hem de weg tot zelfkennis en geeft aanwijzingen voor het aangaan van noodzakelijke intermenselijke verhoudingen. Dit boek leert mannen zichzelf én hun levenspartner beter te begrijpen, te accepteren en bij te staan.