Boeken

Boeken voor christen mannen
– sortering op jaar van uitgave –
de link naar Bol ed. is geen sponsor maar een referentie, daar komt grotendeels de info tekst (evt achterkant van het boek) vandaan

De Heer is mijn Herder, maar hoe leidt Hij mij?
NL, 9789088972539, 2020, 176 pag.
aut: Kees van der Knijff   uitg: Artios-reeks   link: BOL 

Wat is Gods wil met mijn leven? Hoe leer ik de stem van God verstaan? En hoe maak ik een goede keuze als ik niet (zeker) weet wat God van me wil? Het zijn vragen die door veel gelovigen gesteld worden, maar ook vragen waar veel verschillende antwoorden op gegeven zijn.

Hoe vinden we in die wirwar van visies een begaanbare weg? Met de Bijbel en de gereformeerde traditie als uitgangspunt biedt dit boek een eigentijdse gereformeerde visie op keuzes maken in het licht van Gods leiding. Er worden handvatten geboden om op een gelovige, en daarom ontspannen, manier om te gaan met het nemen van moeilijke beslissingen.


Man. Zijn.Man. Zijn.

aut: Wouter de Vos   uitg: Kokboekencentrum   link: BOL

NL 9789043534284 Druk: 1, jan.2020, 152 pagina’s

In welk verhaal ga jij leven? Dat van jezelf? Of dat van God? In dat verhaal heb jij een cruciale rol te spelen. Het mooiste wat jij kan bereiken is niet een gelukkig leven. Gods rol voor jou is oneindig veel mooier dan jij je kunt voorstellen. Hij nodigt je uit om je plaats in te nemen in Zijn plan om deze gebroken wereld heel te maken.
Uitdagend en inspirerend wijst Wouter de Vos mannen de weg naar een betekenisvoller en avontuurlijker leven, dat oog heeft voor de ander en dat een vervulling vindt die niet ophoudt bij de grens van je comfortzone.

Met zijn anekdotes, humor en af en toe een brok in de keel heeft dit boek het cachet en de lijflucht die je van een mannenboek mag verwachten.


1 Minute Insights voor mannen1 Minute Insights voor mannen
aut: Jim George   uitg: Grace Publishing House   link: BOL
NL 9789492234629 Druk: 1, nov. 2019, 64 pagina’s

Wijze gedachten om je leven richting te geven
Dit boekje van de geliefde auteur Jim George bevat een selectie praktische adviezen die gebaseerd zijn op zijn boek “Een man naar Gods hart”. Hiermee wil hij jou helpen om … krachtig en liefdevol te leiden in je huwelijk;
een toonbeeld van integriteit en ijver te zijn op je werk;
levenslang een positieve invloed te hebben op je kinderen.
Ontdek in deze korte overdenkingen de rijke geestelijke wijsheid en hulp die je nodig hebt om een positieve invloed – een godvrezende invloed – uit te oefenen bij alles wat je doet.

Over de auteur Jim George
Jim George, auteur van o.a. Een man naar Gods hart (ook bij ons verkrijgbaar), is afgestudeerd aan Talbot School of Theology. Hij heeft in zijn leven meerdere pastorale taken vervuld en gedoceerd aan The Master’s Seminary. Van zijn boeken zijn meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Hij en zijn vrouw Elizabeth zijn meer dan vijftig jaar getrouwd en ze hebben kinderen en kleinkinderen.


Verloren zoon,
aut: Brennan Manning   uitg: Gideon
NL 9789059991019. Druk: 1, jun.2019, 272 pag.   link BOL
Alle productspecificaties
Samenvatting
Een krachtige, hedendaagse hervertelling van de gelijkenis van de verloren zoon

Jack Chisholm is voorganger van het volk. Hij geeft leiding aan een bloeiende en snelgroeiende megakerk, is schrijver van meerdere bestsellers en geniet landelijke bekendheid vanwege zijn uitspraak We moeten beter ons best doen. Jack kan preken en hij weet hoe hij mensen tot daden moet motiveren. Het enige waar hij weinig kennis van heeft is… genade.

Maar dit jaar, op kerstochtend, zal zijn gemeente in Grace Cathedral Seattle tevergeefs naar de kansel kijken. Jack zal er niet zijn. Al zullen ze zijn gezicht dan allang op het nieuws voorbij hebben zien komen.
Op een Mexicaans eiland, dat hij samen met zijn mooie assistente namens de gemeente bezoekt, gaat hij zich te buiten aan drank en hij belandt met haar in bed. Hoewel hij zichzelf de volgende ochtend nauwelijks iets kan herinneren, blijkt hij gefotografeerd. Binnen de kortste keren raakt hij alles kwijt. Zijn gemeente. Zijn reputatie. Zijn royalty’s. En tot overmaat van ramp ook zijn vrouw en 8-jarige dochter.
Jacks wereld stort in. Maar juist wanneer hij aangeschoten met een fles tequila in de hand zich afvraagt of hij nog iets goeds van het leven kan verwachten, wordt er op de deur van zijn hotelkamer geklopt. Het is zijn vader, die hij al jaren niet heeft gesproken. “Kom, jongen, we gaan naar huis,’ zegt hij.

Brennan Manning (1934-2013) was auteur en Franciscaner priester. Vanwege alcoholisme werd hij uit het priesterambt ontheven. Op de bodem van zijn bestaan leerde hij de genade van God kennen. Zijn beroemdste boek is The Ragamuffin Gospel. Ook schreef hij Het onstuimige verlangen van God… naar jou (Gideon, 2010).


Reset – voor mannen
Een Bijbelse levensstijl in een jachtige cultuur
link: de Banier
NL, 2018, 240 pag.
aut: David Murray   uitg: onbekend

Hoe ben ik hier terechtgekomen?’
Dat is een vraag die veel christelijke mannen zichzelf stellen als ze tegen het randje van een burn-out aan zitten, of er middenin. Ze voelen zich uitgeput, depressief, gespannen, angstig en zonder vreugde. Hun tijd gaat op aan familie, kerk en werk, maar ze zijn vergeten om regelmatig even rust te nemen of tijd om te herstellen. Totdat het niet langer gaat.
De auteur van dit boek biedt vermoeide mannen hoop op de toekomst. Mede op basis van ervaringen uit zijn eigen leven geeft hij praktische adviezen om de waarschuwingssignalen van een burnout te herkennen, maar vooral focust hij op genade. Gods genade maakt het mogelijk om ons leven te resetten en verder te gaan in een rustiger tempo. Zo is het mogelijk om met vreugde in het hart de eindstreep te behalen.


Een man een man
link: de Banier
NL, 2018, 120 pag
aut: dr. S.D. Post   uitg: 

Wat maakt een man een man? Echte mannen hebben daar best ideeën over. Woorden als stoer, avontuurlijk en dominant komen al snel in beeld.  Maar wat zegt de Bijbel?

‘Mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen’, staat in Genesis. Jonge mannen worden opgewekt om matig te zijn. Gezag hoort erbij, maar niet minder vergeving. Maar waarom knielen mannen zo gemakkelijk voor de afgoden geld en macht? Hoe voorkomt een man dat hij wordt binnengezogen in de wereld van pornografie en machtsmisbruik?


God weer vinden  En waarom je hem niet hoeft te zoeken

aut: Zacharias Heyes   uitg: Abdij van Berne   link BOL
NL E-book 9789089722270 Druk:1, jun.2018, 192 pag. EPUB met digi.watermerk

Zacharias Heyes God weer vinden. En waarom je Hem niet hoeft te zoeken Vele generaties zijn bepaald door een christelijke opvoeding, die de mensen voorschreef hoe ze moesten zijn en wat ze wel en niet moesten doen, als goed ‘christen’. Tot vandaag toe is bij veel christenen het idee aanwezig dat Jezus aan het kruis moest sterven omdat God een offer vroeg om Hem weer met mensen te verzoenen. Maar voor wie op zoek gaat naar God, is het niet zozeer de opgave om voortdurend in de zoek-modus te gaan, maar om de innerlijke bereidheid te hebben om door God gevonden te worden en Hem midden tussen de mensen te vinden. De gedachte dat God de mensen steeds weer zoekt en vindt, kan en mag ontstressen en ontspannen. Hij maakt vrij, ook van het traditionele denken dat je tegenover God iets goed zou moeten maken. Dit boek wil aan de hand van bijbelse figuren laten zien, hoe God de mens vindt, vaak ook onverwachts, en hoe de mens zich vinden laat. Een tweede deel gaat over de vraag welke consequenties daaruit voor de mens naar voren komen, bijvoorbeeld waar en hoe hij zich vandaag kan laten vinden. Een derde deel vraagt wat dit voor de kerk betekent, welke horizon- en grensverbredingen daarin kunnen liggen en tot welke pelgrimsweg de kerk vandaag opgeroepen wordt. Zacharias Heyes werkt veel samen met zijn medebroeder Anselm Grün. Hij is benedictijner monnik van de abdij Münsterschwarzach, en werkzaam als godsdienstleraar en pastor. In 2017 verscheen bij Berne zijn boek ‘Thuis bij jezelf’ (2e druk).


Various authors, Men of the bible
Insights from the Warriors, Wimps, and Wise Guys

aut: Various Authors   uitg: Barbour Publishing   link BOL
NL 9781683224853 dec.2017, 224 pag. Engels

You can learn much from the successes and failures, lives, loves, and legacy of scriptural men—and you’ll find great insights in The Men of the Bible Devotional. This brand-new book features 180 quick, easy-to-read entries on some 150 named men of scripture, from Adam to Zechariah, and interesting but unnamed men, as well—such as the thief on the cross beside Jesus. Biblical men played a powerful role in God’s plan for humanity, and their stories were recorded for our benefit today. Let The Men of the Bible Devotional share important, even life-changing, principles for your quiet time.


Knock out
het verhaal van Joop Gottmers: kickbokser en ex-drugscrimineel

aut: Henk Stoorvogel, Joop Gottmers   Co-auteur: Henk Stoorvogel
uitg: Kok   NL 9789043528856 Druk:20, jun.2017, 272 pag. link BOL

Een zachtaardige jongen wordt kickbokskampioen. Een gewone knul belandt in de drugshandel. Een crimineel gaat knock-out.
Joop Gottmers groeide op als zoon van een café-eigenaar. Zijn leven ontaardde in een uitzichtloze keten van geweld, drugs, heel veel geld en nog meer ellende. Toen ontmoette hij God en dat was het begin van een weg terug, met vallen en opstaan.
Henk Stoorvogel was oprichter van Athletes in Action Nederland en de mannenbeweging De 4e Musketier. Hij is voorganger van een evangelische gemeente en (mede)auteur van verschillende boeken. Voor Knock-out trok hij een tijd op met Joop Gottmers. Samen zetten ze dit rauwe levensverhaal op papier.
Toen ik dit boek begon te lezen, kon ik niet meer stoppen. Ik herkende zoveel, mijn politiehart klopte een versnelling hoger. Diep in de nacht las ik de laatste bladzijde en deed ik het boek met een glimlach dicht. – Meino Dam, politieteam Bergen op Zoom


100 prikkels voor mannen
met wijsheid Gods roeping volgen

aut: Arjan van den Noort, Wim van Gent   uitg: Uitgeverij Groen
NL 9789088971839 Druk:1, nov.2017, 112 pag.   link BOL

‘De woorden van wijzen zijn als prikkels en als spijkers, diep ingeslagen door meesters in het verzamelen. Zij zijn gegeven door één Herder.’ (Prediker 12:11)
Hoe kijken we tegen dit ingewikkelde leven aan, welke verwachting mogen we ervan hebben? De prikkels in deze uitgave zijn ontleend aan Spreuken en Prediker. Ze maken ons duidelijk dat er vanuit deze oude woorden met vreugde te léven valt. Op die weg worden onze belangen gerelativeerd, krijgen we inzicht in onze menselijke geest, en leven we van wat we ontvangen. Tijdens die reis kunnen we iedere dag wel een nieuwe prikkel gebruiken.


Play the Man
Becoming the Man God Created You to Be

aut: Mark Batterson   uitg: Baker Publishing Group
NL 9780801018985 Druk:1 mei 2017, 224 pag.   link BOL

Somewhere along the way, our culture lost its definition of manhood, leaving generations of men and men-to-be confused about their roles, responsibilities, relationships, and the reason God made them men. It’s into this no man’s land that New York Times bestselling author Mark Batterson declares his mantra for manhood: play the man. In this inspiring call to something greater, he helps men understand what it means to be a man of God by unveiling seven virtues of manhood. Mark shares inspiring stories of manhood, including the true story of the hero and martyr Polycarp, who first heard the voice from heaven say, Play the man. Mark couples those stories with practical ideas about how to disciple the next generation of men. This is more than a book; it’s a movement of men who will settle for nothing less than fulfilling their highest calling to be the man and the father God has destined them to be. Play the man. Make the man.


De Bijbel – Mannenbijbel
Herziene Statenvertaling

aut: Diverse auteurs   uitg: Royal Jongbloed
NL 9789065394026 Druk:1 apr.2017, 2200 pag.   link BOL

De Bijbel – Mannenbijbel 1e druk is een boek van Diverse auteurs uitgegeven bij Royal Jongbloed. ISBN 9789065394026

De Mannenbijbel bevat de complete bijbeltekst van de Herziene Statenvertaling, met daarbij heel veel aansprekende extra informatie voor mannen van nu.

Tussen de bijbelverzen door staan korte tekstjes over leiderschap, geloof en verdieping. Ieder bijbelboek heeft een informatieve inleiding, daarnaast staan er in de Mannenbijbel meer dan 300 nieuwe, boeiende feiten, 70 biografieën van bijbelse mannen en tientallen infographics, foto’s en landkaartjes.

De Mannenbijbel:
– Verduidelijkt de betekenis van het Woord van God
– Legt verbinding tussen de tijd van de Bijbel en de praktijk van het leven van mannen nu
– Stelt thema’s als verantwoordelijkheid, geloof en verdieping op praktische wijze aan de orde
– Brengt bekende en minder bekende mannen uit de Bijbel voor het voetlicht
– Is verstaanbaar en betrouwbaar


Krachtig en kwetsbaar

aut: Wim van Egdom   uitg: Banier
NL E-book 9789402902860 Druk:1, jan.2017, 49 pag.   link BOL  BANIER
EPUB met digitaal watermerk

Krachtig & Kwetsbaar
Het lijken twee volstrekt tegengestelde begrippen. Hoe kun je als man krachtig zijn en toch kwetsbaar? En kan in kwetsbaarheid echt kracht liggen? In dit boekje worden wat zaken aangestipt die met dit thema te maken hebben. Hoe kun je als man, vader, echtgenoot, manager of ambtsdrager kwetsbaarheid tonen zonder slap te zijn? En komt kwetsbaarheid nu wel of niet voort uit angst? En wat zegt de Bijbel over dit thema? Wim van Egdom, redacteur bij het Reformatorisch Dagblad, wil de lezer iets meer vertellen over het thema, dat ook het thema is van de RD-Mannendagen in 2016. Een boekje dat trouwens niet alleen bedoeld is voor mannen, maar zeker ook voor vrouwen.


De kracht van een biddende man
die iets voor zijn vrouw wil betekenen

aut: Stormie Omartian   uitg: Gideon
NL 9789059991002 Druk:1 okt.2016, 224 pag.   link BOL

Je houdt van je vrouw, en je wilt niets liever dan haar gelukkig zien. Er is geen betere manier om haar lief te hebben dan een biddende man voor haar te zijn.
De kracht van een biddende man tintelt van de verwachting dat God in je huwelijk zal werken, als je Hem erom vraagt. Hij kan zelfs diepe emotionele beschadigingen genezen. In korte, leesbare hoofdstukken vertelt Stormie Omartian op welke gebieden je vrouw jouw gebed nodig heeft, bijvoorbeeld: – haar gevoelens en stemmingen – haar geestelijk leven – haar moederschap – haar seksualiteit (Met waardevolle bijdragen van christenmannen, zoals Neil T. Anderson, Steven Curtis Chapman en Jack Hayford.)
Stormie Omartian is ook auteur van ‘De kracht van een biddende vrouw’ en ‘De kracht van biddende ouders’. Zij is al meer dan veertig jaar getrouwd met Michael Omartian.



Het hart van een Zoon
een reis naar het hart van Vader

aut: James Jordan   uitg: Scholten Uitgeverij
NL 9789079859290 Druk:2, sep.2016, 196 pag.   link BOL

James Jordan bracht zijn jonge jaren door als professionele jager
in de heuvels van Nieuw-Zeeland.Totdat hij een ontmoeting kreeg
met de liefde van de Vader. Het veranderde zijn leven totaal en
bracht hem op de weg van een profetische bediening. In 1997 richtte hij samen met zijn vrouw Denise Fatherheart Ministries International op. James reist nu de wereld over, spreekt op vaderhartscholen, seminars en conferenties. Maar het meest voelt hij zich thuis in de bossen en bergen van
Nieuw-Zeeland om te klimmen, jagen en paragliden. James en
Denise hebben twee volwassen kinderen en wonen in het prachtige Taupo in het midden van het Noordereiland. ”Augustinus zei: ‘Als het geschreven
Woord van de Bijbel in één woord zou kunnen worden samengevat
en maar één stem zou zijn – dan zou deze stem krachtiger dan het
bulderen van de zee uitroepen: De Vader heeft je lief.
Ontdek waar het evangelie uiteindelijk over gaat. De profetische
openbaring van zoonschap gaat de wereld over als een krachtige golf in de oceaan. Het herstelt de plaats van de liefde van de Vader
in ons leven als christen. De Vader houdt van je, en of je nu een man
of vrouw bent, je bent Zijn zoon – en je mag leven in de onophoudelijke
ervaring van Zijn liefde die in je hart wordt ”uitgegoten”. Dat
je de liefde van de Vader mag ervaren zoals Jezus die ervaarde.
Jezus kwam naar de aarde zodat wij die liefde mogen ontvangen.

Meditaties voor mannen
link: BOL
NL, 2016-jul, 208 pag.
aut: Boyd Bailey  uitg: Kok  isbn: 9789043526869

In het boek ‘Meditaties voor mannen’ leert Boyd Bailey mannen dagelijks stil te staan bij God en de Bijbel Hoe kan ik Gods stem verstaan? Hoe word ik meer zoals Jezus? En wat is de invloed van mijn geloof op mijn relaties? Dergelijke vragen staan centraal in dit praktische dagboek. Elke dag bevat een Bijbeltekst, een korte meditatie, een gebed of vraag en bijpassende Bijbelgedeeltes.

Boyd Bailey schreef dit boek speciaal voor mannen met onderwerpen als leiderschap, geld en gezin. Groei in je geloof en in je relatie met God in twee minuten per dag!
___________________________________________________________________

Op de man af
link: BOL
NL,  2015,  96 pag.
aut: Ina van der Beek  uitg: Ark Media 

Een boek over mannen voor mannen! Waar Ina van der Beek eerder al schreef over 40 vrouwen uit de Bijbel, duikt ze nu in de levens van 40 Bijbelse mannen en belicht hen vanuit een verrassend perspectief. Bekende mannen, maar ook mannen waar we niet zo veel over weten. Wat bewoog hen, welke keuzes maakten ze en wat kunnen mannen van nu daarvan opsteken?
Ina’s boodschap: of je nu een ongelovige Tomas bent, een stoere Eliab of een heel gewone burger zoals Simeon, als je Hem volgt, kan God ook jou gebruiken!

Ina van der Beek (1953)
schreef eerder vele gedichtenbundels en romans. Ina is getrouwd en heeft drie kinderen en zes kleinkinderen.
___________________________________________________________________

De godvrezende man
link: BOL
NL,  2014,  402 pag.
aut: Stuart Scott  uitg: st.Heart Cry

De inhoud van dit boek is radicaal en raakt de kern van het huwelijk. Het wil Gods plan in jouw leven en met jouw huwelijk duidelijk maken! Het plan van God is dat jij steeds meer gaat lijken op de Heere Jezus. God gebruikt het huwelijk om jou als Godvrezende man gelijkvormig te laten worden aan het beeld van Zijn Zoon. Stuart Scott beschrijft een Bijbelse op de praktijk gerichte visie. Bijbelse principes voor het leven van een Godvrezende echtgenoot worden helder uiteengezet. De auteur verwoordt de inhoud vanuit de liefde en empathie van een vriendelijke en betrokken echtgenoot en vader.
___________________________________________________________________

Echte mannen
link: BOL
NL,  2013,  244 pag.
aut: John Eldredge  Uit: st.Gideon 

Wat betekent het om een man te zijn? Hoe weet ik dat ik als man uit het juiste hout gesneden ben? Hoe word ik man zoals God het bedoeld heeft? De levensreis van jongen naar man is dé centrale missie van het mannenleven. Die reis voert door verschillende fasen: van jongen tot cowboy, tot strijder, tot minnaar, tot koning, tot wijze. Helaas brengen steeds minder mannen deze levensreis tot een goed einde. Ze kennen God niet als Vader en veel aardse mannen zijn niet langer beschikbaar als vaderfiguur. Toch heeft iedere man een gids nodig om écht man te kunnen worden. Je leert wie je bent en hoe je in elkaar zit als man, van een man. Je hebt een voorbeeld nodig, een betrouwbaar pad gemarkeerd door de mannen die je zijn voorgegaan. Zijn die er niet? Hebben ze gefaald? John Eldredge neemt je mee, langs valkuilen, vader worden en goede voorbeelden naar het Vaderschap van God. Zo laat hij zien hoe Vader-God van iedere man, hoe jong of oud ook, een échte man wil maken. Echte mannen is het vervolg op De Ongetemde Man
___________________________________________________________________

David, een man naar Gods hart
NL, 2013, 20 pag. link: CLC
aut: Henk Stoorvogel  uitg: W&S Scholten  ISBN: 9789079859054 

David, een man naar Gods hart is bij uitstek geschikt voor persoonlijk gebruik of voor kleine groepen. In twintig korte hoofdstukken wordt een episode uit David’s leven belicht en vertaald naar onze tijd. Door middel van rake vragen wordt de lezer geholpen om zichzelf te onderzoeken en persoonlijke toepassingen te maken.

Henk Stoorvogel is voorganger en medeoprichter van mannenbeweging de 4e Musketier. Hij publiceerde vele boeken, waaronder ‘Knock Out’, ‘Laat je droom varen’, ‘Geboren om te vliegen’ en ‘Groeien als een palm’.
___________________________________________________________________

Een man naar Gods hart   ‘praktische overdenkingen’
link: BOL
NL,  2013,  288 pag. 
aut: Jim George  uitg: ’t Gulden Boek 

Een man naar Gods hart word je stap voor stap. Deze korte en toegespitste overdenkingen van Jim George zullen je helpen om elke stap te laten tellen. Neem kennis van de waardevolle adviezen om * geestelijk te blijven groeien * stand te houden wanneer het tegenzit * goed om te gaan met je verantwoordelijkheden * je vrouw en kinderen lief te hebben en te leiden * bij alles wat je doet de Heere te vertegenwoordigen Gaandeweg zul je de voldoening ervaren die voortvloeit uit een leven naar Gods wil. En aan het eind ontvang je de allergrootste beloning, wanneer de Heere zegt: ‘Goed gedaan, goede en trouwe dienstknecht!’
___________________________________________________________________

Man wat bezielt je
link: BOL
NL,  2013,  128 pag. 
aut:: Henk Fonteyn  uitg: Ark Media 

Hoe sta je als man in het leven? Hoe geef je invulling aan je verschillende rollen (echtgenoot, vriend, vader, zoon)? Waar haal jij je inspiratie, je bezieling vandaan? In 20 hoofdstukken staat Henk Fonteyn stil bij mannen uit de Bijbel. Hij trekt vervolgens de lijn door naar de man in situaties van vandaag. Herkenbare praktijkverhalen met thema’s als: relaties, je plek in het gezin, kracht en kwetsbaarheid, je geloof, leiderschap, seksualiteit, ‘echte mannen’, en nog veel meer. Het boek heeft een stoere uitstraling Zeer geschikt als cadeau voor mannen, ook voor de niet-lezers onder hen! Henk Fonteyn (1954) studeerde theologie in Utrecht en heeft eerder gewerkt als PKN-predikant in het dorpje Tricht. Sinds 2001 is hij geestelijk verzorger bij de krijgsmacht. Hij werd meerdere malen uitgezonden naar Bosnië en Afghanistan. Henk is getrouwd en heeft vijf kinderen.
___________________________________________________________________

Bijna-elke-dagboek voor mannen
link: BOL
NL, 2012mei, 215 pag. 
aut: Robbe  uitg: Vbk Media  isbn: 9789023920878 

Rolf Robbe werkt aan Hogeschool Viaa in Zwolle en is auteur van meer dan twintig boeken, waaronder een aantal succesvolle dagboekseries. Op bol.com vind je alle boeken van Robbe, waaronder het nieuwste boek van Robbe.
___________________________________________________________________

50+ uitdagingen en valkuilen voor senioren
link: BOL
NL,  2011,  175 pag. 
aut: D. Langhenkel  uitg: Boekencentrum BV 

Ouder worden gaat vanzelf. Voor je het weet, ben je de vijftig gepasseerd of zit je al halverwege de zestig. Gelukkig oud worden vraagt inspanning en voorbereiding. Samen oud worden vraagt stuurmanskunst. Oud-legerpredikant Dick Langhenkel weet uit ervaring wat het betekent om snel ouder te worden. Hij maakte door ziekte aan de lijve mee wat het met je doet als je lichamelijk moet inleveren. Vanuit zijn persoonlijke en brede pastorale ervaring wil de auteur mannen van vijftig jaar en ouder helpen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op deze levensperiode. Hij doet dit door twaalf belangrijke thema’s uit het leven van de 50-plusser aan de orde te stellen. Zo gaat hij onder andere in op stoppen met werken, grootvader worden, en alleen achterblijven. Maar ook thema’s als cremeren of begraven, levenseinde, geloofszekerheid en toekomstverwachting komen uitgebreid aan bod. De verhalen van de auteur zijn vol praktijkvoorbeelden en praktische adviezen en zullen bij veel mannen herkenning oproepen. 50+ helpt, geeft raad en zet aan het denken. De vragen bij elk hoofdstuk maken het boek bovendien geschikt voor het gebruik op gesprekskringen. Dick Langhenkel is emeritus-legerpredikant. Hij sprak tot voor kort op mannenconferenties en werkt mee aan een pastoraal radioprogramma van de Evangelische Omroep. Van zijn hand verschenen eerder: Man naar Gods hart en Geroepen tot man. Beide boeken werden herdrukt.
___________________________________________________________________

Een echtgenoot naar Gods hart
link: BOL
NL,  2010,  206 pag. 
aut: Jim George  uitg: ’t Gulden Boek 

Twaalf dingen die van levensbelang zijn voor je huwelijk
Wat is er nodig voor een geweldig huwelijk?
Een fantastisch huwelijk is binnen het bereik van elke echtgenoot – en het is lang niet zo moeilijk te verwezenlijken als je misschien denkt.

In Een echtgenoot naar Gods hart wijst Jim George je op kleine manieren waarop je grote resultaten kunt boeken. Ze zijn gebaseerd op duidelijke en eenvoudige prioriteiten die God in de Bijbel aangeeft – en ze zullen eraan bijdragen dat…

* je een betere echtgenoot wordt
* jij en je vrouw als team samenwerken
* je communicatie met je vrouw verbetert
* je huwelijk en je familierelaties intenser worden
* jij en je vrouw meer plezier hebben samen

Bijzonder waardevol zijn de gedeelten ‘Kleine dingen die een groot verschil maken’ aan het eind van elk hoofdstuk. Je zult je erover verbazen hoe kleine stappen in de juiste richting, kunnen leiden tot veel meer voldoening in je huwelijk.
Geef je vrouw ‘Een echtgenote naar Gods hart’, geschreven door Elizabeth George, en groei dichter naar elkaar toe.
___________________________________________________________________

Man van God
link: BOL
NL,  2010,  378 pag. 
aut: Don M. Aycock  uitg: Barnabas

Man van God is een dagboek voor mannen van alle leeftijden. Het dagboek is opgebouwd uit 52 weken. Elke week bespreekt een nieuw (sub)thema uit het dagelijks leven van een man, zoals:

– relaties (met God, gezin, vrienden)
– de kerk (leiderschap, zending, gebed)
– werk (arbeidsethos, omgang met collega’s)
– samenleving (buren, vrijwilligerswerk)
– tijd (prioriteiten, vrije tijd)
– financiën (investeringen, spaargeld)
– emoties (boosheid, eenzaamheid, blijdschap)
– problemen (zelfgerichtheid, slechte invloed van anderen)
– lichaam (fysieke gezondheid, seksualiteit)

De dag stukjes bestaan steeds uit een Bijbeltekst, een persoonlijke en praktische toepassing en een gebed. Elke week is geschreven door een andere auteur. De 52 auteurs komen uit verschillende vakgebieden. Ze zijn voorganger, professor, deskundige of schrijver, of hebben op een bepaald gebied veel levenservaring. Ze hebben verschillende kerkelijke achtergronden, maar hebben één ding gemeen: ze willen een ‘man van God’ zijn.
___________________________________________________________________

Het gevecht van iedere jonge Man
link: BOL
NL,  2009,  256 pag. 
aut: Stephen Arterburn & F. Stoeker, Co-aut: M. Yorki 
uitg: st.Gideon

Je moet, als jonge man, bijna met oogkleppen op lopen om seksueel zuiver te blijven. Mooie jonge vrouwen tonen hun verleidelijke vormen op omslagen van tijdschriften en boeken, op posters en reclameborden, op televisie en internet. Ook op het strand zie je ze lopen in minuscule bikini’s – of minder. Zelfs op straat en op de werkplek etaleren vrouwen hun schoonheden.

Als je zuiver wilt blijven voor God, waar moet je dan kijken onder dit bombardement van erotische beelden? Hoe blijf je de verleiding de baas?

‘Alleen door een diepe, levende relatie met Jezus Christus,’ zeggen de schrijvers van dit boek. Zij laten je zien hoe je je ogen kunt trainen, hoe je je gedachten kunt reinigen en hoe je een realistisch gevechtsplan kunt ontwikkelen om seksueel zuiver te blijven. Of wil jij jezelf niet rein bewaren voor je toekomstige vrouw?
___________________________________________________________________

Man onderuit
link: BOL-
NL,  2009,  157 pag. 
aut: Leo Fijen  uitg: Ten Have

Een val op het ijs veroorzaakt een gecompliceerde polsbreuk en maakt Leo Fijen totaal afhankelijk. Wat heb je dan aan de wijze lessen van monniken?

Het ‘hekwerk’ op zijn arm bepaalt zijn leven. Tanden poetsen, aankleden, naar de wc gaan, douchen, een boterham smeren, gewoon op bed gaan liggen: niets is meer vanzelfsprekend.
De normaal zo actieve televisiepresentator voelt zich hulpeloos, kwetsbaar, emotioneel en overgeleverd aan anderen. Hij is bang om opnieuw te vallen en bang dat het niet meer goed komt. Maar hij is ook teleurgesteld in zichzelf. Nooit had hij gedacht dat hij zo ongeduldig kon worden en zo weinig zou kunnen met één hand.
Langzamerhand ziet Fijen ook de andere kant van afhankelijkheid. Hij waardeert het steeds meer dat anderen onvoorwaardelijk voor hem klaarstaan. Afhankelijkheid blijkt niet alleen maar kommer en kwel.
Gedwongen rust geeft tijd om na te denken. De wijze lessen die monniken hem de afgelopen jaren meegaven, beziet en ervaart hij nu op een andere manier. Hij beschrijft concreet wat een man kan leren als hij onderuit gaat.

Leo Fijen maakt godsdienstige programma’s voor RKK/KRO en is auteur van veelgelezen boeken over het kloosterleven en alledaagse spiritualiteit.
___________________________________________________________________

De Echte Man
link: BOL
NL,  2008,  208 pag. 
aut: Jaap Dieleman  uitg: Heilbode

Mannen moeten een nieuw elan ontwikkelen om echte mannen te zijn, mannen van een vrouw, mannen die trouw zijn in hun huwelijk en toegewijd aan hun kinderen. Mannen die vaders zijn zoals vaders bedoeld zijn. Mannen die eerlijk zijn op hun werk, integer en betrouwbaar. Mannen die liever schade lijden, dan hun geweten bezoedelen. Mannen die de eer van God zoeken boven die van zichzelf. Mannen die het geluk van de ander zoeken in plaats van die ander te misbruiken voor hun eigen geluk, kortom, mannen zoals God mannen bedoeld heeft, mannen uit een stuk, mannen die eerlijk en oprecht zijn, mannen die echt zijn! Echte mannen dus! Dit boek beoogt: mannen bewust te maken van hun taak. Mannen te helpen om op te staan. Mannen te bemoedigen om integer en betrouwbaar te zijn. Mannen te leren om te leven vanuit de kracht van Gods geest. Mannen te helpen de man te worden die God wil dat je bent. Ben jij die man?
___________________________________________________________________

Een 2e kans
link: BOL
NL,  2007,  176 pag. 
aut: G. & M. Shriver, Co-auteur: M.Shriver  uitg: Navigator

Als je geïnteresseerd bent in dit boek, is het waarschijnlijk dat je door de pijnlijke nasleep van overspel heen gaat – of je houdt van iemand die daarmee te maken heeft.

Als je midden in de verwarring, woede en verdriet zit, is er iets wat je moet weten: er is hoop, je huwelijk kan genezen. De schrijvers van dit boek zijn daarvan het levende bewijs. Meer dan tien jaar geleden schokte Gary Shriver zijn vrouw Mona met de bekentenis van zijn verhouding die al drie jaar duurde, en ook nog een slippertje met een andere vrouw. Hoewel de invloed van die bekentenis allesverwoestend was, betekende dit niet het einde van hun huwelijk.

Terwijl ze knokten om door te gaan, wilden Gary en Mona erg graag contact met een echtpaar dat overspel had overleefd. Ze konden echter niemand vinden die bereid was zich zo kwetsbaar op te stellen. Daarom openen de Shrivers de bladzijden van hun leven en hun hart voor jou. In Een tweede kans beschrijven Gary en Mona, ieder vanuit hun eigen (christelijk)gezichtspunt, de invloed van overspel op hun gezin, de kracht die ze putten uit hun geloof, wat het kost om vol te houden, het belang van communicatie en vergeving en nog zoveel meer. Het is mogelijk om het vertrouwen opnieuw op te bouwen en uiteindelijk het huwelijk te herstellen.

Met een lezersgids voor persoonlijke overdenking of bespreking in een groep.
___________________________________________________________________

Wat mannen moeten weten
link: BOL-
NL,  2007,  163 pag. 
aut: Shaunti Feldhahn, Co-aut: J. Feldhahn  uitg: Barnabas 

Ben je wel eens verbijsterd, verward of gewoon kwaad geweest over iets wat je vrouw zei, deed of dacht?Dit boek gaat over dingen die mannen niet begrijpen van hun vrouw:ze praat liever over problemen dan over oplossingen, ze wil altijd horen dat je van haar houdt, en opmerkingen over haar uiterlijk liggen gevoelig. Maar waarom?Elk hoofdstuk omvat eenvoudige oplossingen die daadwerkelijk in de praktijk gebracht kunnen worden. Enige vereiste is dat je van tevoren de keuze maakt om bereid te zijn anders te gaan denken. Wat mannen moeten weten is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoeken persoonlijke gesprekken met mannen en vrouwen. Vanuit Bijbels perspectief zul je ontdekken hoe je van je vrouw kunt houden om wie ze echt is – niet om wie je denkt dat ze is.Shaunti Feldhahn heeft diverse titels op haar naam staan. Eerder verscheen van haar hand Wat vrouwen moeten weten, over de gedachtewereld van mannen. Ook schreef zij de romans Het Veritas conflict en Nachtschade.
___________________________________________________________________

De kracht van een Biddende Man
link: BOL
NL,  2005,  213 pag. 
aut: S. Omartian  uitg: st.Gideon

Je houdt van je vrouw, en je wilt niets liever dan haar gelukkig zien. Er is geen betere manier om haar lief te hebben dan voor haar te bidden. De kracht van een biddende man tintelt van de verwachting dat God in je huwelijk zal werken, als je Hem erom vraagt. Hij kan zelfs diepe emotionele beschadigingen genezen.

In korte, leesbare hoofdstukken vertelt Stormie Omartian op welke gebieden je vrouw jouw gebed nodig heeft, bijvoorbeeld haar gevoelens en stemmingen haar geestelijk leven haar moederschap haar seksualiteit

(Met waardevolle bijdragen van christenmannen, zoals Neil Anderson, Steven Curtis Chapman en Jack Hayford.)
___________________________________________________________________

De man van geloof en gebed
link: BOL
NL,  2005,  112 pag. 
aut: Roger Steer…   uitg: JohannesMultimedia

Dit is het verslag van één van de opmerkelijkste geloofsavonturen in de geschiedenis van de christelijke kerk.
George Müller begint in het Engelse Bristol in 1832 een geweldig geloofswerk: het opzetten van weeshuizen. Alle noden en behoeften maakt hij niet aan mensen, maar in gebed alleen aan God bekend. Duizenden weeskinderen vinden bij deze gebedsheld een thuis. Voedsel en geld arriveren vaak pas enkele uren of zelfs minuten voordat het nodig is. Zijn geloof wordt dikwijls zwaar op de proef gesteld, maar God stelt echter nooit teleur en voorziet altijd op Zijn tijd. Een zeer inspirerende biografie!
___________________________________________________________________

Als man je eigen weg vinden
link: BOL
2005, NL, 187 pag. 
aut:Anselm Grün  Uitg: Ten Have 

Wat betekent het om man te zijn in de 21ste eeuw? Veel mannen zijn onzeker over hun rol en over hun plaats in de samenleving. Voor hen beschrijft Anselm Grün achttien mannen uit de bijbel, eigenlijk archetypen. Zo zijn er Jakob – de vader, Mozes – de leider, Salomo – de minnaar en Simson – de krijger. Deze mannen zijn voorbeelden hoe je met je mannelijke energie in het leven kunt staan.
___________________________________________________________________

De ongetemde Man
link: BOL
NL,  2004,  245 pag. 
aut: J. Eldredge  uitg: st.Gideon  ISBN:

Elke man is ooit een jongen geweest. En jongens dromen dat ze helden zijn, boeven vangen en lieve meisjes redden.
Maar op weg naar de volwassenheid zijn de meeste mannen innerlijk verwond, meestal door hun vader. En ze hebben hun dromen diep weggestopt. Ze proberen zich te handhaven in de zakenwereld, waar het draait om efficiëntie en resultaat. Bovendien wordt er, thuis en op hun werk, van hen verwacht dat ze fijngevoelig, communicatief en begrijpend zijn. Is aardig zijn en welvaart creëren dan het kenmerk van de nieuwe mannelijkheid?
De moderne man is een gekooid dier. Hij lijkt getemd, maar diep in zijn hart sluimert de droom dat hij een held is. Als hij niet kan leven zoals God hem ontworpen heeft, zit hij niet lekker in z’n vel en grijpt hij naar het surrogaat. Of de lafaard in hem krijgt de overhand.
En de kerken? Helpen die hem naar Gods ontwerp te leven? Wordt hij gestimuleerd gewaagde dingen te doen voor zijn Heer, te strijden tegen onrecht en zijn vrouw te laten merken dat zij een schoonheid is?
De meeste kerken moedigen hem aan vooral plichtsgetrouw te zijn. Braaf. En als je om je heen kijkt, zie je dat heel veel mannen zich… vervelen in de kerk.
Herken je hier iets in? Ga dan met John Eldredge op weg om je mannelijkheid te heroveren.
___________________________________________________________________

Man!
link BOL-(check ook 2ehands)
NL, 2003, 80 pag.  uitg: Medema

Betekent het nog wat als iemand MAN zegt? Is het MAN! – met uitroepteken? Of is het MAN? – met vraagteken? In goed Hollands: ben je nou een vent, of weet je niet meer wie je bent? Is het nog wel duidelijk wat je identiteit is, wat het betekent ‘man’ te zijn?
Willem Ouweneel zoekt met ons de weg naar God. Paul Donders maakt duidelijk hoe mannen zichzelf in de weg staan naar God. Otto de Bruijne is gids op een wandeling in Gods tuin. Paul Nouwen vertelt van zijn zoektocht naar God. Dick van Keulen wil wel wat weten van wandelen met God.
Siebe Slagter plaatst ons voor de spiegel: en nu jij, en je relaties! Krijn de Jong vertelt hoe hij een etmaal is gaan zwerven door de binnenstad van Amsterdam, en confronteert ons met de vraag: en jij dan, en de andere wereld? Henk Medema heeft een etmaal lang de stilte opgezocht, en dan gaat het over jij, jezelf, en jou.
En hoe jij je persoonlijk laat uitdagen door dit boek, mag je zelf invullen.
‘Mannen in Beweging’ is een Nederlandse beweging van christen-mannen, en in dit boek wordt uitgelegd hoe zij worden uitgedaagd.
___________________________________________________________________

De Mannen, mannen naar Gods beeld
link BOL-(check ook 2e hands)
NL, 2003, 168 pag.  uitg: Medema
 
Zijn blik is van het langsgaan van de stangen zo moe geworden dat hij niets meer ziet. Wel duizend stangen houden hem gevangen en meer dan duizend stangen is er niet.
De zachtheid van zijn lenig sterke pas die steeds de allerkleinste kring beschrijft, is als een dans van kracht rondom een as waarin een machtig willen is verstijfd.
Niet vaak meer trekt het scherm voor zijn pupillen geluidloos op. Dan gaat een beeld erdoor naar binnen, glijdt door het van spanning stille lijf naar zijn hart – en gaat teloor.
___________________________________________________________________

Mannen in hun gedachten
link: BOL-
NL, 2003-09, 374 pag. 
aut: Gordon MacDonald  Uitg: Gideon  ISBN: 9789060679043

Tel ik mee? Zien ze mij wel staan? Wordt mijn werk gewaardeerd? Houdt mijn vrouw echt van mij? Ben ik een goede vader? Leef ik eigenlijk wel, of word ik geleefd. Zulke gedachten kunnen een man van tijd tot tijd belagen. En het zijn wezenlijke gedachten die onrustig maken. Welke man zal ze eerlijk onder ogen zien?

Dit boek zal mannen helpen zich te laten vormen door de man aller tijden, Jezus van Nazaret, in plaats van door de onechte helden van mannen-magazines, (strip)romans, films en tv.
> zie review op Bol
___________________________________________________________________

Man, ontwaakt!
link: BOL
NL,  2002,  208 pag. 
aut: Albert Hekman  uitg: Joh. Multimedia 

Vraag je je wel eens af hoe de Here God zich Adam had voorgesteld toen Hij hem formeerde?Wat voor soort man de verantwoordelijkheid voor de schepping op zich moest nemen?Wat God hierover in Zijn Woord zegt?Wat je op mannenbijeenkomsten en conferenties nog wel eens hoort is dat de man zijn’ positie moet innemen’. Maar er wordt niet verteld wat die positie is. Laat staan dat gezegd wordt hoe je deze positie in moet nemen. Vijf mannen kwamen bij elkaar en gingen op zoek naar Gods bedoeling met de man. Na enige tijd kwam er het idee om dingen te gaan opschrijven. Wat begon als een Bijbelstudie staat nu opgetekend in Man, Ontwaak!

De schrijver neemt u mee in een zoektocht naar antwoorden in de Bijbel. U zult daarbij tevens ontdekken welke rol de positie en verantwoordelijkheid van de man in deze wereld speelt in de verbreiding van het Koninkrijk van God. De opbrengst van dit boek is bestemd voor kinderen die samen met hun ouders op een van de vuilnisbelten rondom Cairo leven.
___________________________________________________________________

Geroepen tot man
link: BOL
NL, 2001, 114 pag. 
aut: D. Langhenkel…  uitg: Boekencentrum

Leven als christen is in de samenleving van de 21e eeuw niet eenvoudig. Geen wonder dat velen struikelen of afhaken. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Beiden worden steeds vaker geroepen verantwoording af te leggen van hun geloof en staan bloot aan allerlei verleidingen die van God aftrekken. Dit neemt niet weg dat mannen en vrouwen zo hun eigen roeping, moeilijkheden, strijdpunten en gevarenzones hebben. .In dit boek gaat Dick Langhenkel in op de moeilijke terreinen voor de man: onder andere vergeving, ziekte en zwakte, erotiek en taalgebruik. Hij beschrijft met veel invoelingsvermogen en kennis van de mannelijke wereld de zwakke en sterke punten van mannen op deze gebieden. Daarnaast geeft hij, bij het licht van de Bijbel, aan hoe de mannen geestelijk sterker kunnen worden en hoe ze, wanneer ze toch onderuit gaan, weer overeind kunnen komen. Een praktisch en tegelijk geestelijk boek voor iedere christen man, geschreven door een pastor in hart en nieren.
___________________________________________________________________

ALS ÉÉN MAN
De geweldige kracht van gemeenschappelijk geloof
link: BOL-
NL, 1999, 72 pag.
uitg:

Mannen komen in beweging! Niet langs elkaar heen, maar naar elkaar toe, en dichter naar de Heer toe. En daarbij doen ze een geweldige ontdekking. In de groeiende mannenbeweging in Nederland komt heel sterk de thematiek van de geloofseenheid in Christus naar voren. Mannen ontmoeten elkaar op mannenconferenties en mannendagen. Ze komen vanuit een verschillende cultuur en met allerlei verschillen in visie en geloofsbeleving en ontdekken dan hoe sterk de band van eenheid in Christus is. Het is een fantastische ervaring, als één man rondom de Heer te staan! In dit boek wordt dit thema van eenheid door de volgende bekende auteurs van verschillende achtergronden belicht: Wim Bouw, Toon Geluk, Henk P. Medema, Willem J. Ouweneel, Hans Pruis en Johan Vink.
___________________________________________________________________

Van man tot man
link: BOL-
NL,  1999,  111 pag. 
aut: Bert Streuper  uitg: Ampsen Design

Bert Streuper vertelt openhartig waar hij mee zit en wat hem bezighoudt. En met evenveel gemak staat deze doodgewone fabrieksarbeider even later via dit dagboek tegen je aan te preken. Vaak is Bert in gesprek met zichzelf. Hij komt in dit boek tot de ontdekking dat hij soms aan de buitenkant een andere man is dan van binnen. Hij schrijft openhartig over: – de kramp in z’n ziel – z’n werk en de kerk – z’n vrouw en kinderen – liefde en seks – z’n geloof in dé Man Dit boek helpt je jezelf te onderzoeken. De schrijver doet een eerlijke zelf-test. Hij opent z’n hart en raakt de kern van het man-zijn. Soms is dat heel privé… en vaak recht op de man af.
___________________________________________________________________

Dagboek voor de man
365 gedachten en gebeden voor de stille tijd

aut: H. Burger H. Burger   uitg: Barnabas   link BOL
NL 9789050309004 Druk:1, dec.1998, 412 pag.

In deze tijd van haast, drukte en stress is het nodig dat we leren in de tegenwoordigheid van de Here tot stilte komen. Dit unieke dagboek wil daarbij behulpzaam zijn. Het is speciaal geschreven voor mannen, over allerlei zaken die juist mannen aangaan.

Voor elke dag een bijbeltekst, een overdenking en een kort gebed. De auteur o.a. schrijft over:
– De rol van de man in het gezin
– Het huwelijk
– Het praktische leven van een christen
– Lid zijn van een kerkelijke gemeente
– Geloof, gebed en getuigenis

Gevoelige onderwerpen komen ook aan de orde, zoals:
– Gokken
– Het geven van giften
– Pornografie
– De uitverkiezing
– Gebedsgenezing

Een prachtig dagboek voor elke man die zijn geloof dagelijks wil laten voeden door Gods woord.


link: BOLEen Man naar Gods hart
NL,  1996,  130 pag.  aut: D. Langhenkel…  uitg: Boekencentrum

Tot halverwege deze eeuw wist de man wat zijn rol was en welke taak hij had. Sindsdien is er veel veranderd in de verhouding tussen man en vrouw, zowel buitens- als binnenshuis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mannen, ook christen-mannen vandaag in onzekerheid leven over hun rol. Hoe ben ik nu de juiste vader Wat mag mijn vrouw van mij verwachten? Hoe geef ik mijn christen-zijn als man handen en voeten? Dick Langhenkel houdt zich al enkele jaren bezig met deze vragen, in het bijzonder tijdens de inmiddels bekende christelijke mannenconferenties. In dit boek zoekt hij met een open bijbel naar antwoorden en richtlijnen die passen bij deze tijd. Zo schrijft hij over de man als vader, als gemeentelid en als collega, de zoekende man en de man Christus. De auteur blijft niet steken in theoretische verhalen. Op tal van plaatsen in dit boek motiveert en bemoedigt hij de lezer en geeft hij praktische adviezen voor het dagelijkse leven. Een inspirerend en motiverend boek voor iedere christen-man.
___________________________________________________________________

Het sterke geslacht
link: BOL
NL,  1996,  222 pag. 
aut: L.Crabb & D.Hudson  uitg: Navigator

Zin en onzin over de flinkheid van de man

Waarom zweeg Adam toen Eva hem de vrucht van die boom te eten gaf? Waarom hebben veel mannen de neiging hun verantwoordelijkheid als echtgenoot en vader te ontlopen? In dit sterk persoonlijk getinte boek daagt Larry Crabb zichzelf en andere mannen uit op een goede manier sterk en flink te zijn, zonder daarbij in oude valkuilen te trappen.

Het boek geeft bemoediging en inzicht waardoor mannen, in welke situatie dan ook, in staat worden gesteld hun Bijbelse roeping te vervullen en hun mogelijkheden ten volle te benutten.

Larry Crabb schreef dit boek samen met Don Hudson en Al Andrews.
___________________________________________________________________

Breng orde in uw leven
link: BOL
NL, 1987, 224 pag  Auteur: Gordon Macdonald  Uitgever: Gideon  ISBN: 9789060674178

In dit boek beschrijft de auteur het terrein van het innerlijk leven. Daarbij geeft hij aan dat vele mensen op dit terrein in een disharmonie leven. Terwijl juist in deze innerlijke dimensie motieven en waarden bepaald worden en gevoelens van eigenwaarde worden opgebouwd of afgebroken, is er door de spanning die men innerlijk beleeft vaak sprake van een negatieve invloed van beslissend belang. In het boek probeert hij aan te geven hoe dit innerlijke leven dusdanig te organiseren is dat i.p.v. een vermoeiende chaos er sprake is van een inspirerende orde. Helder en eerlijk geeft de schrijver aan hoe ook in zijn persoonlijk leven het hem niet lukte, zich niet door verkeerde motieven te laten leiden. Het geheim in zijn leven lag in de bereidheid Christus in zijn leven te laten inwonen en heerschappij te laten voeren over alle aspecten van het leven. Hij getuigt van een stille, innerlijke krachtbron die zijn leven evenwicht gaf. Door de praktische voorbeelden en heldere analyses is het boek voor iedere enigszins geïnteresseerde lezer een waardevolle aanvulling. Eenvoudig van schrijfstijl, voor elke leek toegankelijk.
___________________________________________________________________

De man een onbegrepen wezen
link: BOL–(check ook 2e hands)
NL,  1985,  92 pag.  
aut: Walter Trobisch  uitg: Kok ten Have  ISBN: 9024207320

De auteur, bekend van o.a. ‘Leen mij je ogen’, en ‘Liefde moet je leren’, overleed in 1979. Dit boek is door zijn vrouw verzorgd; de eerste twee hoofdstukken waren reeds geschreven. De auteur tekent de man in zijn verschillende frustraties: als onzeker, onbekwaam, minderwaardig, bevreesd, overbodig, gefrustreerd en gekwetst, waarbij sommige generalisaties afbreuk doen aan de waarde van het gestelde. In het tweede gedeelte tekent hij de diverse verdedigingen van de man: als oppermachtige patriarch, ongenaaktbare pasja, zwijgende Boeddha, koude ijsberg, emigrant, de vlucht in de vermoeidheid en de ontrouw. Het derde deel tekent de man, die luistert naar het Woord van God en leidt, humor kent, tot gesprek bereid is, moederlijk, vaderlijk, geborgen en liefhebbend is. Het grote accent valt op de liefde en de vergeving. Bijbels doorleefd. Een studie, die ook vanwege de bekendheid van de auteur zijn weg zal vinden, met name in protestantse kringen.   (Biblion recensie, Ds. J.M.G. Sijtsma.)
___________________________________________________________________

de Geest en de moderne man
Hoe de Bijbel onze dagelijkse handelingen stuurt.
link: BOL
NL,  1975,  207 pag.  
aut: Tim LaHaye   uitg: Novapress

Het wordt in de hedendaagse maatschappij met haar hoge tempo, haar snelle ontwikkelingen en de spanningen die zij oproept, steeds moeilijker man en vader te zijn.

Het wordt noodzaak dat de moderne man (’75) nu ontdekt wie hij is, waarom hij bepaalde handelingen verricht en waar hij zijn inspiratie kan vinden: in de bijbel. De Geest en de moderne man biedt hem de weg tot zelfkennis en geeft aanwijzingen voor het aangaan van noodzakelijke intermenselijke verhoudingen. Dit boek leert mannen zichzelf én hun levenspartner beter te begrijpen, te accepteren en bij te staan.