Gevaarlijke geiser

 

                              Wij zijn gebeld door een klant, 03-12-'11 om eens te komen kijken naar een probleem bij een geiser. De geiser ging iedere keer na een paar minuten branden uit, zowel de waakvlam als de hoofdbrander. Wij zijn gaan kijken, 03-12-2011, en hebben alles gecontroleerd en kwamen het volgende te weten na een eenvoudig onderzoek. De gebruiker was uitbater van een eetgelegenheid. Enkele weken voor ons bezoek had deze persoon zelf een elektrische boiler vervangen door een gekregen oude (gas)geiser. De boiler voldeed niet meer. Reden: boiler was eigenlijk te klein, mede doordat het bedrijf meer warm water nodig had. De boiler was bij nader inzien niet alleen te klein maar had na jaren dienst en duizenden liters heet water leveren zijn rendement verloren. De oude geiser was gelukkig voorzien van een T T B, zodoende ging de geiser gelukkig iedere keer uit. Maar het was levensgevaarlijk. De afvoer van de afgassen van de geiser werden niet naar buiten afgevoerd doordat de afvoer leiding in het verkeerde uitmonding gebied uitmondde volgens de gavo, gas installatie voorschriften.

                                      Wij hebben het dringende advies gegeven om de geiser nooit meer te gebruiken in deze levens gevaarlijke situatie/opstelling van de geiser. De afgassen van de geiser kwamen regelrecht de ruimte in waardoor de T T B in werking trad en de geiser uitging. Zodoende kon er geen gevaarlijke concentratie van de afgassen van de geiser ontstaan waarna het zeer gevaarlijke koolmonoxide zou zijn ontstaan. Al die tijd dat de geiser gebruikt is, is het gevaarlijk geweest. Na het advies twee maal telefonisch contact gehad, 24-12-'11, om de ernst van de situatie nogmaals uit te leggen kwamen wij erachter dat de geiser gewoon in gebruik is. Zolang de overheid vindt dat er niet periodiek gecontroleerd/gekeurd hoeft te worden blijven bovenstaande levensgevaarlijke situaties voorkomen en bestaan. Onbegrijpelijk! Niemand in Nederland die hier iets aan doet. Hoezo A P K ? Totdat er dodelijke slachtoffers vallen. Wij lezen het wel in de krant! Een zeer gevaarlijke situatie in een ruimte die door iedereen vrij toegangluk is omdat dit eigenlijk een openbare ruimte is. Opmerking: open gastoestellen met afvoer zijn vanaf 1986 verplicht met T T B uitgevoerd. Is het eerst te zien geweest op een vakbeurs in Moskou, ontwikkeld door een Nederlands bedrijf, FASTO uit Nijmegen.  HOME 

                                      Eindhoven d.d. 09-01-2012. Allereerst willen wij langs deze weg alle betrokken mensen heel veel strekte toewensen voor het grote verlies van de kinderen in de gemeente Huizen. De inkt van bovenstaand bericht is nog niet droog of wij hebben weer een bevestiging gekregen dat wij gelijk hebben. Alweer dodelijke slachtoffers en wij lezen het weer in de krant.

                    In Huizen vond begin januari een koolmonoxide - ongeval plaats waarbij 2 kinderen om het leven komen. De politie onderzoekt het ongeval en komt met de mededeling dat het een "noodlottig ongeval is door toevallige samenloop van natuurlijke factoren". Er komen allerlei tegenstrijdige verhalen in de pers. Veel wind waardoor een afvoerklepje wordt dichtgeblazen. Rookgas dat naar buiten wordt gevoerd en ergens anders weer naar binnen wordt geblazen. Een badgeiser die dan wel en dan niet in de badkamer hangt. Er zou deskundig onderhoud zijn geweest. Hier hebben wij als installateur niet veel aan. Wij willen de oorzaak weten, zodat we daar lering uit kunnen trekken en de klanten/gebruikers kunnen adviseren. Wij vinden het dus belangrijk dat de plaatselijke overheden de ware oorzaak/toedracht bekend maken.

                               Wij als gediplomeerd en erkend vakman kunnen het niet nalaten commentaar de leveren op manieren en gedragingen van de overheid en de lokale overheid. Uit de tot nu gedane mededelingen kunnen kunnen wij heel eenvoudig opmaken en concluderen dat de mensen er helemaal naast zitten en soms zeer ondeskundig zijn. Wij weten nu nog steeds niet welk een type geiser was gemonteerd en gebruikt. Ten eerste mag de "deskundig vakman" nooit een open gastoestel op een douche of  badkamer monteren. De rookgassen van de werkende geiser moeten altijd in het uitmonding gebied uitmonden volgens de GAVO. Een gesloten geiser volgens natuurlijke afvoer mag op een gevel uitmonden, b.v. sine geisers van Vaillant. Een gesloten geiser met natuurlijke toe -en afvoer moeten altijd op dezelfde gevel uitmonden (zelfde drukgebied).Vanaf de uitgang van de gasmeter tot aan de uitmonding buiten bovendak behoort deze in zijn geheel tot de gasinstallatie. In deze gasinstallatie zit nergens, maar dan ook nergens een klep, en zeker niet in de afvoerleiding. Een klep die er niet mag zijn en ook niet is kan ook nooit dichtwaaien. De enige klep die wij heer waarnemen is een zeverklep. Wel kan de oude en slap geworden nelson kap omwaaien (knikken) en daardoor dicht gaan zitten. Onderhoud is vooruitzien! Als de installatie sterk verouderd is, als de installatie helemaal niet aan de GAVO voldoet, als hij door een slechte monteur foutief/verkeerd gemonteerd is en er wordt door de overheid en de energie bedrijven nooit meer gekeurd blijft dit altijd voort bestaan. Uit de weinig of niets gekregen informatie kunnen wij afleiden dat de controle meesters het ook niet weten en dat de geiser hier in ieder geval nooit had mogen hangen.

                               Wij hebben enkele malen de voorlichting/communicatie van de gemeente Huizen en de politie gebeld. Wij kunnen eigenlijk net zo goed Poetin of de Paus bellen, daar worden wij ook niets wijzer door. Wij lezen het wel weer zoals altijd in de krant.

Wij nemen nog tijd voor vakwerk en veiligheid!

                                      2004 G T D Eindhoven - HOME