Haarddoos

                  Haarddozen worden gebruikt om gashaarden aan te sluiten op de afvoer van de schouw of schoorsteen. Voor alle duidelijkheid noemen wij even de technische benamingen van de kachel en schoorsteen. De afvoer uitmonding van de kachel noemen wij de afvoerstomp. De opening in de muur of schoorsteen noemen wij het stookgat. Als men een gaskachel aansluit op de schoorsteen (stookgat) mag de afvoerstomp  nooit hoger  (in hoogte vanaf de vloer) zitten dan het stookgat.      Gashaarden Speciaal.

                       Omdat veelal de twee gaten niet op dezelfde hoogte zitten (in maat) gebruiken veel mensen dan een haarddoos. Er zijn twee typen haarddozen. Ronde dozen en rechthoekige. De ronde hebben het nadeel dat als men ze verdraait ook de maat veranderd in de breedte. De rechthoekige kan niet alleen in de hoogte versteld worden maar ook in de zijdelingse verplaatsing. Dus verplaatsen naar links of naar rechts. Let hierbij goed op dat het stookgat altijd minimaal even hoog in maat is als de afvoerstomp. Beter is dat het stookgat iets hoger is.

                       Wij komen veel van deze aluminium haarddozen tegen op de plaatsen waar wij komen voor gastechnisch onderhoud en/of reparatie. Wat ons daarbij opvalt is dat veel van deze haarddozen totaal verkeerd gemonteerd zijn. Het stookgat (schouw) is dan lager in maat dan de afvoerstomp. Hierdoor moeten de afgassen eerst naar beneden en vervolgens pas omhoog om afgevoerd te worden. Dit is verboden volgens de gas installatie voorschriften.

                       Het is niet alleen verboden maar ook nog gevaarlijk ook. Als de weerstand die de afgassen hierdoor ondervinden te groot wordt kunnen de afgassen in het vertrek komen waar het toestel staat opgesteld. Dit is absoluut niet de bedoeling en kan in een langere tijd van branden levensgevaarlijk zijn. Als u bovenstaande beschrijving bij u thuis niet vertrouwt neem dan contact op met een Erkend Gastechnisch installateur.  Zie ook de pagina:   TTB

Klik op Foto's.      Rechthoekige haarddoos met de juiste aansluitingen.(links)

                                                                    Twee rechthoekige haarddozen.(rechts)        

2004 GTD Eindhoven - HOME