Hak en breekwerk

                  

        Foto 1  Foto2   Foto 3  Foto 4

        Foto 5  Foto 6  Foto 7  Foto 8  Klik op de foto's.

 

                  Even een kabel trekken voor mijn internet. Dat dacht de nieuwe bewoner van een woning in EINDHOVEN. De vorige bewoner had ook een kabel door de vloer in een kast gemonteerd. Gewoon met een boorhamer en een boor van 10 mm dwars door de betonvloer. Zie alle bovenstaande foto's. De grijze kabel die al gemonteerd was is goed zichtbaar. Heeft jaren zo gemonteerd gezeten. Echter de nieuwe bewoner dacht hier kan ik wel langs boren. Deze heeft duidelijk minder geluk gehad.

                  Bekijk het kruispunt aan leidingen in de betonvloer. Alleen de stalen gasleiding is al 3 keer geraakt door het boren van de bewoners en daardoor zwaar beschadigd. De waterleiding is doorboort en dat had tot gevolg dat wij moesten komen. Door ons hakwerk hebben wij dus ook meerdere leidingen geraakt. Ook hebben wij het betonijzer door moeten slijpen en verwijderd om bij de te repareren leidingen te kunnen komen.

                  Foto's 1 t/m 8 laten de voorbereidingen zien om de leidingen bloot te leggen. Aangezien de leidingen in gewapend beton lagen is het niet niks om deze mooi vrij en bloot te krijgen. Heeft ook uren gekost om ze vrij te hakken met het allerbeste gereedschap. Wij hebben alles bij ons. Ook door onze jaren lange ervaring en deskundigheid hebben wij dit kunnen maken. Desondanks hebben wij toch nog leidingen geraakt. Kan ook niet anders want ze zijn totaal onzichtbaar in de beton weggewerkt. Langzaam komen ze te voorschijn en op de volgende foto's hieronder kan men zien hoe wij ze voorbereid hebben om te repareren.

Foto 9  Foto 10 Foto 11 Foto 12     

Foto 13 Foto 14 Foto 15 Foto 16

Foto 17 Foto 18   Klik op de foto's.

                      Op foto 9 is te zien dat de elektrische bedrading en de internetkabel zijn verwijderd. Ook is de eerste lekkende waterleiding ( rechts ) deels verwijderd. Dus alleen het beschadigde en lekkende deel, ongeveer 18 cm lengte. Op foto 10 is te zien dat ook de andere waterleidingen zijn verwijderd en alleen de beschadigde stukken. Ook is hier heel duidelijk te zien dat de gasleiding op meerdere plaatsen zwaar beschadigd is door het boren met een hard metalen boor. De leiding is net niet doorboort. Wel is het materiaal, in dit geval staal, gewoon weggedrukt. Er zitten als het ware putten/kuilen in de gasleiding. Op foto 11 is dit ook goed zichtbaar, iets andere opstelling. Duidelijk zijn de beschadigingen zichtbaar. Bijna doorboort. Tevens kan men op foto 10 t/m 13 zien hoe de koperen leidingen al mooi bewerkt zijn voor het solderen van de tussenstukken voor de reparatie.

                  Het roodgele potje is een speciaal vloeimiddel voor het hard solderen. Ook de gele soldeer staven zijn een speciaal soldeer voor het opleggen en dicht solderen van gaten in doorboorde gas en waterleidingen. De roodkoperen waterleidingen waren door het boren en hakken zo zwaar beschadigd dat wij de beschadigde gedeelten verwijderd hebben en compleet nieuwe stukken hebben gemonteerd. De tussen stukken van de waterleidingen zijn gesoldeerd met soldeer (schuif)sokken op capillaire bases. 

                  Op foto 15 is te zien hoe wij de zwaar beschadigde stalen gasleiding op vier plaatsen hebben gerepareerd. Door op de beschadigde plaatsen een stevige soldeer laag neer te leggen en zeer goed te laten aan vloeiŽn en hechten. Is hierdoor zeer sterk geworden en voor 100 % gasdicht. Tevens kan men op deze en latere foto's goed zien dat de waterleidingen gerepareerd zijn. Wij hebben nieuwe stukken tussen de twee einden gesoldeerd. En dat dan drie keer. Speciaal daarvoor gebruikte schuifsokken. Anders is het niet mogelijk.

                  Wij hebben bovenstaande werkzaamheden kunnen uitvoeren onder ervaring en vakmanschap. Het heeft bij elkaar toch meer dan een werkdag aan tijd gekost. Even een internetkabeltje leggen en wij hebben 16 hardsoldeer verbindingen/reparaties moeten maken. In zowel gas, warm en koud waterleidingen. Het is moeilijk solderen met een gas en zuurstof brander dichtbij verschillende kunststof elektriciteit leidingen. Ook de elektricien moet nog herstel werkzaamheden komen doen na ons. Daarna moet een beton reparateur de boel weer netjes afwerken.

 

 © 2004 GTD Eindhoven - HOME