Ongeval

          Negen jaar geleden werden wij gebeld door een studente op kamers om een gashaard te komen aansluiten en gastechnisch te controleren. Wij hebben dit gedaan onder ervaring, vakmanschap en garantie. Na ongeveer een jaar daarna werden wij weer gebeld door deze studente en ze vroeg ons om eens te komen kijken naar de gashaard. Ze voelde zich vaak niet goed en wist niet hoe het kwam.

          Toen wij daags erna in de namiddag aankwamen vertelde het meisje dat ze al enkele weken ziek was steeds alleen als ze thuis was. Ook haar vader had meerdere keren de muren en het plafond schoon gemaakt omdat het steeds nat en vuil werd. Hierdoor hadden wij al een voorgevoel dat er iets goed verkeerd zat en levensgevaarlijk zou kunnen zijn.

          Wij hadden de kachel zoals hierboven beschreven onder ervaring, vakmanschap en garantie aangesloten en gecontroleerd. Bij normaal gebruik kan een gashaard dan een jaar veilig gebruikt worden. Hieraan denkend gingen wij aan de slag. Gashaard losgekoppeld en aan de kant gezet. Dit hebben wij al duizenden keren gedaan is ons bestaan. Met een sterke zaklamp in de schouw (stookgat) gekeken en toen zagen wij iets heel onbegrijpelijks. Er was cement en een paar metselstenen in de schoorsteen omlaag gevallen en deze bouwmaterialen sloten geheel de afvoer naar buiten af. Heel deze woonwijk had in de voorafgaande maanden allemaal een nieuwe schoorsteen op het dak gekregen. Ook deze woning had een nieuwe schoorsteen op het dak gekregen alleen van buitenaf. Het meisje vertelde ons dat de bouwvakkers niet binnen waren geweest.

          Wat was er nu gebeurd? Doordat de afgassen niet naar buiten konden worden afgevoerd kwamen deze terug in de woonruimte. Hierdoor ontstond dus een zeer gevaarlijke situatie. Mede doordat het meisje bijna heel de dag weg was en het nog niet heel koud was is het meisje niet dood gegaan door koolmonoxide. De gashaard werd dus maar heel weinig gestookt. Als ze ons niet hadden gebeld en als wij niet attent waren geweest was het meisje door deze onbegrijpelijk stommiteit van het bouwbedrijf totaal onschuldig gestorven.

          Maar nu komt het pas! Wij belden onmiddellijk het hoofd van de afdeling inspectie van het nutsbedrijf. Deze chef wilde niet komen. Te druk, geen mensen, geen geld. Geen niks mee te maken zei ik en nu onmiddellijk komen anders ga ik weer recht naar de burgemeester. Na twintig minuten was hij er. Mee komen en meteen kijken op de bovenwoning in de schouw. Hij sloeg bijna achterover. Direct het bouwbedrijf gebeld en de uitvoerder was er ook binnen twintig minuten. Toen de uitvoerder uitleg van ons gekregen had begreep deze de ernst en de levensgevaarlijke situatie. Hij was ook ondersteboven van de levensgevaarlijk situatie. De twee "opzichters" hebben buiten nog enige tijd staan te overleggen. Toen kwam het hoofd van de inspectie weer binnen en in overleg met mij is toen het volgende afgesproken. De bouw opzichter vond het goed dat ik de schoorsteen zou open hakken en geheel opnieuw monteren compleet met nis bus. De kosten van deze extra werkzaamheden konden met de bijbehorende rekening naar het bouwbedrijf gestuurd worden.

          Wij hebben de schouw opengehakt, nieuwe nis bus gemonteerd, kachel schoongemaakt, gasleiding en de afvoer van de kachel gemonteerd en alles goed gecontroleerd. De kosten van het extra werk (hakken en nis bus) op een gespecificeerde rekening zoals afgesproken naar het bouwbedrijf gestuurd. Enkele weken daarna werden wij opgebeld door de boekhouder van dit bouwbedrijf. "Waar haalden wij het lef vandaan om hun een rekening te sturen waarvoor hun geen opdracht hadden gegeven". De boekhouder kon niks herinneren en vond ons brutaal en asociaal. "Ons een rekening sturen voor gedane werkzaamheden en materiaal van een opdracht niet van hun". Wij hebben toen deze brave man verteld dat het bouwbedrijf onze lieve heer op hun blote knieŽn moesten danken dat dit meisje niet gestorven was door die ongelofelijke stommiteit uitgevoerd door hun eigen "vakmensen". Toen hij ons verhaal begreep beloofde hij ook beterschap net zoals de "uitvoerder".

          Enkelen weken daarna werd de rekening voldaan. Door wie denkt u? Juist ja, door de ouders van het meisje helemaal uit Arnhem. Wat een groot schandaal. Mensen, wat een groot schandaal uitgevoerd door dit bouwbedrijf. Dit bouwbedrijf wat totaal onverantwoord bouwkanalen opnieuw monteert  (metselen), en dan zo'n onbegrijpelijke stommiteit uithaalt, de slachtoffers een hoop ellende en kosten bezorgt, de bewoonster bijna sterft aan koolmonoxide, en dan de kosten (voor hun) laat betalen door de slachtoffers zelf. Wij vinden dit na al deze jaren nog steeds onbegrijpelijk maar wij gaan door met deze zaak en zoeken het tot op de bodem uit. Dit komt nog. Direct nadat wij de betaling binnen hadden konden wij op het afschrift zien dat het bouwbedrijf niet betaald had maar de ouders van het meisje. Hierop hebben wij het hoofd van de inspectie gebeld en alles verteld. Weet u wat zijn antwoord was? Hij kon er zich niet druk om maken en ook niet mee bemoeien. Weer een onbegrijpelijk antwoord. De dader gaat geheel vrijuit en het slachtoffer gaat bijna dood en moet alles betalen. Wij gaan in onze boekhouding zoeken naar de rekening en het afschrift van de betaling en zo komen wij achter de naam van het bouwbedrijf. Zodra wij deze gegevens gevonden hebben weet u het ook! Wordt vervolgd. Zeker weten. Blijf kijken.

Toevallig vandaag, 25 -12-'07, op de Belgische Televisie gezien, twee oudere mensen dood door koolmonoxide vergiftiging.

© 2004 GTD Eindhoven - HOME