Reparatie waterleiding

              Wij werden gevraagd voor reparatie van een lekkende loden waterleiding. In een oude stadswijk in Eindhoven. De loden waterleiding was de eerste waterleiding die in dit huis gemonteerd is. Een heel stuk voor de oorlog. Na onderzoek ontdekten wij een behoorlijk lek op een zeer moeilijk bereikbare plaats onder de houten vloer in de voorkamer. Een loden waterleiding repareren boven de vloer is al moeilijk genoeg, laat staan enkele meters onder de vloer en zeer moeilijk bereikbaar door een heel klein luikje. Foto 1 en 2. De leiding beter toegankelijk gemaakt en de werkzaamheden konden beginnen. Toegang luikje had de maat van 40 x 50 cm, foto 3. Na grondige controle de leiding voorbij het lek afgesneden, foto 4. Een speciale kunststof verloopkoppeling gemonteerd maar het lekte nog harder als in het begin.

              Dan maar het oude vakwerk gemaakt. Leiding optrompen, inwendig goed schuren en schoon laten bijten met soldeerpasta. Op een loden waterleiding staat er altijd veel meer druk op dan bij een loden afvoerleiding. Dus de altijd aanwezige oxidatielaag goed verwijderen, binnenkant leiding, om een goede en sterke soldeer verbinding te krijgen. Buiten in de aanhanger het te solderen messing koppelstuk gereed gemaakt voor montage onder de vloer. Goed schuren en voor vertinnen met soldeer 33 - 67. Dit is een speciaal soldeer voor loden leidingen. Voor de vijfde keer onder de vloer gekropen met alle benodigde gereedschappen. Het speciale messing koppelstuk in de loden waterleiding gesoldeerd. Kunststof leiding gemonteerd naar de watermeter en waterdruk er opgezet. Alles in een keer dicht. Kunststof koppelingen voor loden waterleidingen overgaand naar koper of kunststof dichten volgens ons niet goed af omdat de diameters niet op elkaar zijn afgestemd en er veel soorten en maten zijn.

   Foto 1 Foto 2   Foto 3  Foto 4 Klik op de foto's.

              Op onder staande foto's is te zien hoe wij de kunststof leiding netjes en vakkundig gemonteerd hebben aan de loden leiding. Via een gesoldeerd messing koppelstuk. Deze reparatie is een nood reparatie. Wij als erkend gas- en watertechnisch vinden dat deze loden waterleiding al dertig geleden in zijn geheel vervangen had moeten worden. Ons is verteld dat wij de leidingen mogen komen vervangen wanneer wij meer tijd hebben. Dit gaan wij dan ook doen.

                Drie foto's van montage gerepareerde waterleiding onder de vloer.

           Wij hebben de oude loden waterleiding vervangen door een kunststof leiding met mantel buis. Kiwa gekeurd, drie lagen buis. AKB, Aluminium Kuststof Buis. Vanaf watermeter tot aansluitpunt keuken in een stuk, onder de vloer. Levenslange garantie. Ook de aarde leiding opnieuw goed gemonteerd met stevige klem. Zie foto's onder.

         Drie foto's van montage nieuwe kunststof waterleiding onder de vloer.

Klik op de foto's.                            2004 GTD Eindhoven - HOME