CV ontluchting

          Als uw woning beschikt over een centraal verwarming systeem is de volgende informatie nuttig voor u. Draai meteen als u niet meer hoeft te stoken alle in uw woning bestaande radiatorkranen geheel open. Laat deze kranen open staan tot u weer moet gaan stoken. Draai als het stookseizoen weer begint alle kranen dicht in de ruimten waar u niet hoeft te zijn. Dit heeft alleen maar voordelen.

          De radiatoren die normaal dicht staan gaan nu mee draaien, de lucht die hier vaak in aanwezig is wordt nu meegenomen naar de CV ketel die voorzien is van automatische snel ontluchter. Hierdoor wordt het hele systeem beter ontlucht. Hoe beter het systeem luchtvrij is, hoe beter het werkt, (warmte uitwisseling). Zie voor een gegarandeerd lucht en vuil vrije installatie onze pagina lucht- en vuilafscheiding. Bij gebruik van thermostaat kranen deze ook geheel open draaien, dan kan het klepje niet vast gaan zitten op de klepzitting. 

          De pomp heeft nu minder weerstand omdat er als het ware veel afnemers zijn. Het stromingswater (cv) geluid neemt sterk af. Bij oude ketels is het verstandig om ook de waakvlam uit te doen en 1 keer per week de pomp een half uur te laten lopen. Bij een HR ketel is er al een pompschakeling ingebouwd, deze draait iedere 24 uur bv. een half uur. Laat bij vakantie daarom de stekker in het stopcontact.                                                                                                                                                                                                                        

                  Als u het bovenstaande goed heeft uitgevoerd en er toch nog radiatoren niet goed warm worden (mee draaien) kunt u het volgende doen. Kamer thermostaat op 30 graden, alle radiatoren dicht behalve die ene die niet goed warm werd. Ongeveer 15 minuten stoken en alle lucht is uit die ene radiator. Omdat nu deze radiator alle stuwing van de pomp krijgt, in plaats van een gedeelte, moet hij mee gaan lopen. Dan alles normaal instellen. Ontluchting speciaal.

Lucht in een CV installatie is het goedkoopste element op aarde maar geeft wel de grootste problemen. 

2004 GTD Eindhoven - HOME