Gaskranen en gascomfortslangen

          Er zijn in principe twee soorten gaskranen. De een heet gas bodemkraan en de andere comfortkraan. De gas bodemkraan heette vroeger plugkraan en kon van onder iets strakker gesteld worden door een moer. De plug was conisch uitgevoerd dus hij was weer een tijdje gasdicht. Deze kranen zijn allemaal afgekeurd. Nu wordt de conische plug altijd aangedrukt door een veer (veerbelaste kranen) en is een heel lange tijd gasdicht.

          De gaskranen mogen nooit warmer worden dan 60 graden C en niet met meer dan 150 mbar druk belast worden. Om de drie jaar met een goede soort gasvet de plug smeren en hij gaat 50 jaar mee. De comfortkraan werkt hetzelfde als de gas bodemkraan maar is van een andere aansluit schroefdraad voorzien. Deze kranen werden gebruikt om gaskook toestellen aan te sluiten met een gas comfortslang. Deze slang werd vroeger met een speciale wartelmoer aangedrukt in de gaskraan en aansluitnippel van het toestel. In de slang zat een tonnetje en over de slang een aandrukring.

          Hierdoor ontstond een goede afdichting. Echter de koppeling van slang op kraan en toestel was geen trekvaste verbinding. Hier zijn ongelukken mee gebeurd en slang en kraan werden afgekeurd. Nu zijn de kranen en aansluitkoppelingen veranderd en zo dat de oude niet trekvaste slangen niet passen op de verbeterde comfortkraan en koppeling. Ook hebben ze een nieuwe slang gemaakt die met een vaste koppeling en een vlakke rubberen pakkingring een stevige gasdichte montage geeft. Deze montage is wel een goede trekvaste verbinding.

          Echter komen wij bijna dagelijks tegen dat deze aansluitkoppeling voorzien wordt van afdichtingstape voor gas. Nooit doen! Ook bij aansluitkranen (gasbodem) van gashaarden wordt vaak afdichtingstape gebruikt wat niet mag. Als men de koppelmoer nu aandraait kan men nooit precies weten of de vlakke dichtingring goed aangedrukt wordt. Hierdoor kan er juist een gaslek ontstaan, en men dacht juist goed te doen. Er zijn verschillende soorten schroefdraad. Schroefdraad voor montage b.v. bouten en moeren, schroefdraad voor montage van koppelingen zoals de gas comfortslang. Transport of bewegingschroefdraad (trapeziumschroefdraad). Schroefdraad voor montage van gas- en waterfittingen de gas- en waterschroefdraad. Deze moeten wel voorzien worden van dichtingmateriaal. Dus alle andere schroefdraden niet in de installatietechniek.

          De kleinste lengte van de slang die nog gemonteerd mag worden is 20 centimeter. De langste is 60 centimeter. Door ervaring zijn wij wijs geworden en wij vinden dat iets langer geen gevaar op levert. Altijd de slang met een zo groot mogelijke ronding aansluiten en niet laten knikken. Voor het aansluiten van kooktoestellen is een flexibele aansluiting een eerste keus, de vaste aansluiting de tweede. Bij gashaarden, gevelkachels en alle anderen gastoestellen is het andersom.

          Ook moet men met het aansluiten van gasfornuizen de slang niet in de hete afvoer van het ovengedeelte monteren. Slang droogt hier snel door uit, gaat breken en wij lezen het in de krant.

          Nu zijn er nieuwe RVS (roest vaste/vrije stalen) slangen. Deze slangen zijn geel van kleur en hebben een geribbelde buitenkant/mantel. Zie afbeelding hieronder. Hierdoor zijn deze nieuwe slangen goed in een boog te monteren maar niet te veel te torderen. Let hier dus mee op. Neem de slang niet te kort. Beter een grote boog dan te strak. Deze zijn veel beter bestand tegen hogere temperaturen en tegen uitdrogen. Ze zijn zoals wij zeiden wel minder goed te torderen, dus altijd monteren zonder veel spanning of torsie. Ze zijn wel een heel stuk veiliger als de normale rubberen slangen. Kijk voor meer informatie over gas- en waterslangen op www.raminex.nl

     Klik op RVS gasslangen voor foto.      Klik op Gasaansluitfittingen voor foto.

 Dus nooit tape gebruiken op de koppelingen van gaskranen!

2004 GTD Eindhoven - HOME